dysko

50-50%

Коначно је конституисана власт у Републици Српској, па се поред актуелних смјена очекује и расписивање конкурса на руководећа мјеста, али и мјеста управних и осталих одбора. Биће веома занимљиво пратити шта се дешава на јавним конкурсима за директоре и чланове управних одбора културних институција локалних заједница и државних институција. Ко ће се пријавити на конкурсе […]

недеља, фебруар 27, 2011 / 16:33

Коначно је конституисана власт у Републици Српској, па се поред актуелних смјена очекује и расписивање конкурса на руководећа мјеста, али и мјеста управних и осталих одбора.

Биће веома занимљиво пратити шта се дешава на јавним конкурсима за директоре и чланове управних одбора културних институција локалних заједница и државних институција. Ко ће се пријавити на конкурсе и ко ће то водити ове институције сљедећих неколико година? Јесу ли то мјеста за "мале" или "велике" ?

Треба напоменути да је спровођење јавног конкурса најбољи начин да установама руководе компетентни људи који ће умијети да подигну стандарде умјетничког стваралаштва на виши ниво, као и искусни менаџери који ће унаприједити пословање.

Неко ће рећи да је недостатак образованих кадрова и кога поставити, највећи проблем, међутим, кључни проблем кадровске политике није недостатак образованих кадрова, већ постављање директора и чланова управних одбора на основу политичке припадности, а не стручности, те из тог разлога културна јавност треба захтјевати деполитизацију установа културе и децентрализацију система управљања…

Али да се вратим на конкурсе, чини се да млади не размишљају о томе, јер знају да су конкурси унапријед дизајнирани за баш оне који ће аплицирати на њих и гле чуда, бити изабрани. Питам се зашто не пробати, јер како утврдити да ли политичари стварно мисле да су " млади наша будућност". Конкурисати, па шта буде, нек се једном преваре па схвате да политичари мисле на њих.

Ја знам да мисле.Стрепе од сваког младог школованог кадра, јер знају да ће ови урадити у једном, много више него ови за три своја мандата. Стрепе и чекају.

Такође знам да постоји велики број младих стручњака из ове области који би сигурно промијенили ствари у култури на боље. Знам и то да немају прилике то показати, јер је ред за управни одбор је сувише дуг да би били изабрани.

А знам и то да је култура на посљедњем мјесту атрактивних упражњених мјеста те је шанса за избор већа. Зато конкуришите на све конкурсе!

Шансе су 50-50. На овај се начин најбоље спроводи одговорна културна политика која у први план ставља стручност, у односу на политичку позадину пријављеног.

И како би рекла једна позната реченица из Смоговаца."Они су мали, али су велики. Односно, хоћу рећи, нису више мали, али су доста велики да не буду мали".Оставите одговор