Ненад Стевандић

5-ти октобар! Избори, лажи, сукоби…

Да ли почиње или пропада обојена криза?

петак, октобар 5, 2018 / 15:25

У Бању Луку је стигло много телевизијских екипа, и много људи који нису домицилни у Републици Српској. Пуни хотели и попуњени капацитети смјештаја типа "стан на дан". Медијска припрема вишемјесечним индуковањем огорчења и бијеса путем таргетирања лидера, власти и институција Републике Српске изношењем најневјероватнијих конструкција и понеке истине, управо кулминира и показаће да ли је на балкану могуће у јесен направити арапско прољеће.

5-ти октобар симболичан дан када је у Београду запаљена Скупштина Србије, већини буди негативна емоције али некима и наду за репризу у Републици Српској. А нада последња умире. Шестог, седмог или осмог октобра. Или ће преживјети на апаратима у складу са изборним резултатом. Како год атмосфера напетости је подгријана на максимум игарантује неизвјестан дан или много више дана, мјесеци…

Изборни концепти подаништва или суверенитета Републике Српске који јасно упућују ко ће ове изборе изгубити, у сјенци су данашњег митинга који формално нема везе са политиком а суштински може о њој да одлучи.

Данас ћемо процијенти  свијест и савјест грађана, а можда и њихову интелигенцију. Такође ћемо видјети и снагу и организованост институција првенствено МУП-а, и повјерење грађана у њих.

Ако бих нешто рекао лично то би било овако:

Републику Српску нам многи нису опростили без обзира што су се на њено стварање пристали и то у Дејтону потписали.

Република Српска је највриједнија и највећа српска побједа у историји нашег народа извојевана у готово немогућим условима 1991.-95. године. У вријеме док је Русија била слаба, Србија под санкцијама и изолованна, напали су нас удружено Бошњаци (тада Муслимани) и Хрвати, потпомогнути најјачим европским земљама и САД, а касније и са муџахединима.

Тукли су нас НАТО бомбама и бомбама медијске сатанизације незапамћених размјера, али смо издржали и дочекали да нам се сви потпишу на Дејтонски споразум. Већ 27 година се боримо за равноправност и инстутиција Републике Српске, живих и мртвих грађана, јер нам како рекох "нису опростили стварање Републике Српске". И све су пробали да нас покоре и понизе до  нестанка али нису успјели.

Ни смјенама Високог представника, ни довођењем наизглед подобних, али у суштини непослушних функционера. Ни дугодишњим финансирањем медија и НВО у циљу промјене наше свијести. Ничим.

Једино ефикасно оружије против нас су оставили за крај. То је завади па владај, односно Србе на Србе!

Ето га, ту смо да видимо коме је крај.

Нама, њима или никоме?

Наставиће се…73 КОМЕНТАРА

 1. Да ли су они који су инструментализовали корисног идиота (Давора) случајно одабрали овај датум, и датум који нас подсјећа на дешавања у Београду 2000-е? Само празноглав човјек ће повјеровати да је случајно.

  Прије 18 љета у Београду смо имали успјешно спроведену “обојену револуцију”, преврат режиран у кухињи “дежурног увозника хаоса”, неподобна власт (или режим како је обавезно у тој кухуњи) је уклоњена и замјењена у том моменту послушнијом политичком опцијом.

  Сам мрски негативац тих година, Слобо, је дуго радио по жељама силника, додуше настојао је балансирати између добробити своје земље (гдје су се опет сударала два концепта, национални и бољшевички) и угађања силнику, ми у Српској смо у тим играма и сталном поткусурвању знали бити колатерална штета, тако нам је грах запао.

  Слобин гријех је наравно у томе што је постао непослушан силницима, заправо дошао је до оне тачке када више није било простора за даљње попуштање и извршење наредби креатора зла.
  И ту слиједи брижљиво планирана и темељито припремљена “обојена револуција”, по завршеку које су режисери рекли „јој, јесмо ово мајстотски одрадили“.
  За Србију то бјеше увод у још несрећнија и турбулентнија времена, и тако је од 1918-а у континуитету сакаћена, једним наметаним расрбљавањем сакаћено је и само биће нашег рода, а након овог преврата 2000-е имамо један суноврат, економски, морални, духовни, културни.

  Данас у Бањој Луци имаћемо опет овог 5.октобра дешавања народа, Нервоза се полако увлачи, идиота и усијаних глава https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=KKBVHo5FAaY барем у нашем граду не мањка.

  Тешко је предвидјети шта би се могло дешавати вечерас, овог 5.октобра.
  Сам корисни идиот је за овај датум најавио свашта нешто (и добро, хоће ли бити избора?), било би добро да прође са уобичајеним перфомансом, пред нешто већим бројем грла. Тако да корисни идиот шаље острашћене поруке, морбидне пријетње, увреде негативцима, да мало хули, уз повремене нападе бијеса олајава и клевеће, хистерише, вришти, крешти а присутно грла то еуфорично прате.

  Но видјећемо да ли су шта ново припремили они који су режирали ову зајебанцију. Свашта је могуће.

  1. Kako sam te zvao, JulBrinere moj,
   Ne, ruku desnicu, glavu bih stavio da to nisi ti.
   Zapravo, ko si ti: onaj, ili ovaj?
   Ondašnji, ili ovdašnji?
   Ti i RedVan?
   Sve ima cijenu, kažu. Lažu, ili istinu govore?

  2. Побогу морончино, једном ти из пристојности одговорих и замолих да ми се више не обраћаш. Џаба. Прецијених, пардон, дебело прецијених твој интелект, теби је џаба писати, и овај одговор и иначе коментари које остављаш су толико глупи да је мене блам.
   Не могу забранити да се бавиш са мном, ал ајд да те још једном замолим, заобиђи ме. А и тако са том памећу тешко да можеш разумјети смисао мојих постова. И молио бих без увреда.

  3. Ipak, istina. Sve ima svoju cijenu.

   “ I, molio bih bez uvreda.“
   A, sada se vrati pa polako pročitaj svoj odgovor.

   Intelekt , bio veliki ili, mali nije mjerilo obraza, ili neobraza. Prelivodstvo je je njegova mjera.

   Nervozan si, JulBrineru. Komentar je javan, nije privatan, ne možeš birati ko će, i kako na njega da odgovori. Pogotovo, da te bude blam za ono što nije tvoje.

   Koji si ti, pitao sam te. Prijašnji ili sadašnji? Ti, si ti. Uvijek isti. Izvini morončini glupom, s ovom pameću , kao što kažeš, i još slabovidom , što je previdio RedVan. Polazim od sebe, glupan, da bih radije pješke.

   Živ i zdrav bio, JB.

  1. Давор неће да крене са скупом док лојани са Насеровом сликом на аутобусу не стигну.

   Креће се са пријетњама.

   Новинар БН-а дивљачки насрће на новинара РТРС-а.

   А јуче говорили да се ради о спонтаном скупу…

  1. Јел’ ти стварно мислиш да фурунџија има муда да тамо оде?

   Лојан смије. Он ће јављати.

   Будалина Тале ће вечерас дати резиме кад прочита све вијести.

  2. @Симо П. Ороз
   5. октобра 2018. у 17:09
   „Будалина Тале ће вечерас дати резиме кад прочита све вијести…“ Valjda ce ne „javnom servisu svih gradjana Republike Srpske“ Dodik kad saceka preliminarne rezultate od svojih dousnika prvi dati izjavu i saopstiti sve radnje i mjere prema onima koji su „obojenom revolucijom“ pokusali da ga sruse na danasnjim opstim izborima? Nije moguce da si Dodika nazvao „Будалина Тале“? Znaci Simo kokosaru ti unaprijed predvidjas Bajinu pobjedu i nastavak destrukcije Republike Srpske? Da, slucajno, ne znas da li je pohapseno onih 5 britanskih spijuna ciji je zadatak „bio da stvore haos u Banjaluci, a koje je Dodik pominjao u svojoj izjavi prije dva dana? Ili ce to reci njegov „bezbjednosni expert“ docent Predrag Ceranic? Leti li sutra Davor sa Trga Krajine, sigurno i to znas?

 2. Не бих да улазим у полемику са Стевандићем о његовим ставовима овдје написаним, али бих примјетио да ћу вјероватно бити први који ће скренути пажњу на једну ствар:

  У Србији је 5. октобар био послије избора, а овдје га хоће направити прије избора и против избора. То слабо имају у виду ови који то доводе у везу.

  Овај БЛ-5.октобар је само случајно последњи дан предизборне кампање и никакве идеолошке сличности нема са оним петим октобром.

  Овај 5. октобар је напад на РС, а онај 5. октобар је био рушење диктатора.

  Ја, који сам учесник већине великих демострација у рушењу злочинца Милошевића, сам три мјесеца ’96-97 шетао јер су покрадени локални избори, 5.октобра 2000. године сам протестовао јер Милошевић није хтио признати пораз.

  А сад 5.октобар хоће да праве они који 12 година губе на изборима и то два дана прије нових избора.

  Сад се већ види да скуп и правда није циљ, него се овај протест са инцидентима који су већ почели, жели продужити до недјеље како би то био разлог за поништење избора у случају Додикове побједе која је извјесна.

 3. Значи, то је то …

  Обезбиједити критичну масу да се протест продужи до избора и ево аргумента да се избори пониште.

  Пошто СзП (Само зољом Пали) не може обезбиједити ту критичну масу у БЛ, помоћ стиже од лојана.

  Прочитани сте, неће вам успјети…

 4. Овај линк је још бољи.

  http://blic.net/cam/trg_krajine.html

  10 минута прије скупа неколико стотина људи.

  Пропаде телалукзу и балилуку план.

  Већ сада је јасно да нема критичне масе да се протест продужи до избора.

  Лојане, пиши пропалао јопет…

  1. Kako sam i procjenio prethodnih dana, 1000 ljudi moze maksimalno iz BL biti. Nadam se da ce ovi sa strane uspjesno biti zaustavljeni.

  2. Нормално да ће бити заустављени.
   Заустављани су само аутобуси из ФБиХ.
   Овај аутобус из Новог Града који је наводно заустављен се покварио.
   Дошло је нешто из Бијељине, Теслића и један аутобус из Херцеговине.

   Од Бањолучана су присутно они који обично и долазе.

   Иванић и Говедарица се неће појавити на скупу јер су и они схватили да би то била њихова велика бламажа.

 5. Као што сам и предвидио.

  БН већ објављује да скуп неће почети док се сво који су кренули на скуп не пусте.

  Наравно да таквих нема (осим федералаца), али то је систем којих продужују скуп, али нема критичне масе.

  1. Šta ti Simo predvidjaš ako bi federalci došli i koji je to broj po tvojim procjenama i za šta je ta kritična masa po tebi predvidjena?

  2. Већ сам раније рекао да је проблем што 5-6 добро обучених људи могу изазвати хаос.

  3. Ali šta bi taj haos donio onima koji bi ga organizovali?
   Rušenje vlasti? Vanredno stanje? Odlaganje izbora, ali u tom slučaju vlast ostaje ista, zar ne?

  4. Не ради се о одлагању избора него о тражењу аргумента да се избори пониште јер је јасно да Додик побјеђује.

   Није проблем да побиједи Жељка, није проблем да СНСД опет освоји власт.

   Жели се по сваку цијену спријечити да Додик постане члан Предсједништва БиХ.

  5. Prvo održati izbore, prebrojati glasove, proglasiti pobjednike, iskoristiti pravo na žalbe ukoliko ih bude bilo, sačekati odluku da bude pravosnažna i onda donositi sudove i preduzimati radnje kao npr. protesti što bi bilo sasvim legitimno ukoliko ga pokradu, ali ja sam siguran da se to neće desiti. Pa bar vi iz snsd bi imali kritičnu i dovoljno odanu masu da izadjete na ulice i protestvujete zbog kradje. Dakle, sačekajmo!

 6. Давор најављује да скуп који је почео неће почети док не дођу сви неки који би као бајаги требали доћи.

  Оно што је опасно је да је Давор рекао да сликају полицајце јер су они од вечерас за њега убице.

 7. Што се тиче критичне масе потребно је да на тргу нон-стоп буде бар 5% градске популације. То значи да би нон-стоп на тргу Бање Луке требало бити око 5.000 хиљада.

  Моја процјена је да се сада на тргу налази тај број и нема шансе да се повећа.

  1. Да се скупила критична маса и да јуначки МУП РС није спријечио упаде из ФБиХ, свега би тога било.

   Па зар нисам још данас поручио Лојану да су им планови пропали јер су прочитани?

   Међеде, ја сам о овоме писао прије 3 мјесеца.

   Ја знам како се ово ради. Ја сам рушио Милошевића, а фукара однесе паре Васковићу.

  2. Simo, je li ovo bio pokušaj jedne od šarenih revolucija ili nije?
   Svugdje su uspjele, kod Gadafija, Slobe, Janukoviča ali ovdje nije uspjela.
   Šta misliš do koga je, do revolucionara (Bože me oprosti) ili do odlučnosti vlasti jer brani „svetinju“?

  3. Сваки набројани диктатор је имао свога Симу.
   Једино Рудоња од њох није сујетан. И то га је спасило. Слушао је моје савјете.
   А био је на клацкалици.

  4. Nikad ne bi rekao da naš voli slušati pa pretpostavljam da mu i otuda toliko savjetnika.
   Neka, neka, da bar jedan od njih 15-ak služi svrsi.

  5. Без обзира на то што су српски непријатељи вечерас прижељкивали главомет, остаје да у недјељу на миру изаберемо представнике.

   Српски народ и на једном и на другом тргу је показао зрелост.

   Лаку ноћ.

  6. Pajdo..sve ti znas..ne sumnjam..uvjerio se evo i veceras
   Bas kao i masa ostalih bh pajsera svih nacija..svi sve znaju..sve pametni…
   Blago nama sa vama..

  7. Upravo tako, sve je pogodio. Kao i uvijek. Bingo!

   Bilo mnogo , što reče neko pametan, grla. Dakle, izjednači Pametni one desetine hiljada sa Trga sa grlima, sa stokom. Kao što je rekao Neki, Crkvena je nosila i konje, zašto nije mogla da odnese i Davida.
   Kada je bilo gurati grla u rat, onda nije smetala njihova brojnost. Onda su grla pozdravljana sa: Pomoz Bog, braćo, junaci
   U ovom mirnodopskom ratu, grla su grla, koja traže mnogo. Grla bi, i posao, i platu. I još i pravdu, i istinu. E, što je mnogo, mnogo je .
   Jesenjinova Keruša tuguje za svojim mladim, grla sa trga nemaju pravo ni da suzu puste za svojim mladim grlima…

 8. Симо,можеш писати шта хоћеш (пажљиво сам прочитао) Миле је и пукао због савјетника. Као и сваки диктатор он воли да му људи причају оно што он воли да слуша. Тебе поштујем али да једна конобарица из кафића ( моја обожаватеља) савјетује добро је и довде догурао, боље да је кришом читао критике са Фронтала.
  Разумијем ја све, може мало жртвовања,пљачке сопственог народа због неког вишег циља али када било ко у држави или власти постане сметња нормалном животу треба да иде кући својој породици и унуцима.
  Сада им је касно.

 9. Сутра су избори.
  Резултат није толико битан када се зна која је сила таме која неће тако лако дозволити да Српску обасја светлост чистог сунца након година безнађа и таме.

  Први ружан предзнак је одустајање Сотониног Скелеџије, ако буде и најмање шансе да се хеликоптером часком оде по папке ради формирања већине Сотонинин Скелеџија остаје без банке и може у гроб уз највише државне почасти „српске државе западно од Дрине“.
  Чим је Сотонинин Скелеџија одустао јасано је да се боре за сваки глас.

  Други и још гори десио се јуче док је Симо на Фронталу бацао димне бомбе да нико не примјети да на скупу режима влада агонија. У тренутку када видјех други предзнак нисам знао да Симо херојски гине нити да је Сотонинин Скелеџија одустао.
  Један од оних које је возач Црвеног комбија недавно постројавао у мраку испред хотела састаје се са врхом “ кукурику коалиције“.
  ПОНУДА ваљда није довољна ( видјели су Симину нервозу а ваљда су чули за умрло на митингу) изгледа да траже више а Сотонинин Скелеџија изгледа стиснуте руке. Сцена је филмска, може и у роман.
  Алан Форд се одиграва у “ цвјећарни“ а ово у “ ???????? “
  Папци су прошлост, сада морају куповати капиталце.

 10. Ајмо мало математике:

  Трг Крајине од хотела Палас па до другог пјешачког прелаза је дугачак око 110м.
  Ширина трга од Боске до саобраћајнице је 30м.

  С обзиром да је добар дио трга испред Палас био празан, а да је дио саобраћајнице и нешто парка било попуњено можемо то компензирати и рећи да је Трг био покривен народом.

  Када помножимо 110х30м добијемо 6600 м2.
  Ако је било 40.000 људи онда би испало да је на једном квадратном метру било 6 људи, што је немогуће.

  С обзиром да се јасно види да се људи комотно крећу, да нико никоме не дише у затиљак, јасно је да је број присутних био много мањи. Једина гужва гдје је био повећан број људи по јединици површине је простор од неколико метара око бине. Међутим, на свом осталом простору имамо разуђену масу која шета.

  БН је ефектом више камера које држи ниско изнад глава присутних скривао те непопуњене површине и изазивао утисак да је било много народа.

  Кад то све узмемо у обзир можемо закључити да је у просјеку на сваком квадратном метру трга био по један човјек и да на основу тога као реалну цифру броја присутних заокружимо на 7000.

  То људи од струке који се разумију у те ствари веома добро знају (и ја сам један од њих) и на основу такве рачунице приближно тачно погоде колико је присутно људи на неком простору.

  Због тога је у штабу процијењено да је то много мање од очекиваног одзива и да структура присутних не може скуп продужити до недјеље како је био план и због тога први пут нисмо чули пријетњу од Давора да избора неће бити јер је и он био свјестан да нема критичне масе.

  Додиков штаб је добро процијенио ситуацију, није позивао присталице са стране као што је био случај раније, па ни међу његовим присталицама није било критичне масе (врховаца) која би могла послужити као предмет неког инцидента, напада или провокације.

 11. Када су на Тргу Крајине били скупови подршке др Караџићу и нашем ратном команданту генералу Младићу, страни званичници, поједини антисрпски медији (у ефбиху, те неки у Србији и Српској, су нас увјеравали да то и није нека подршка јер на Тргу Крајине максимално може стати 10.000 душа, и то да буде дупке попуњен.
  Сада ти исти, значи исти, нам говоре о 40.000 душа на овом скупу или предизборном митингу (јер се митинг ипак бавио мрским политичарима, а на тапет је дошао и Радојичић, што ли на њега скрвише?), како вам згодније.

  Ја ни тада ни овом приликом нисам бројао присутне, па могу дати само произвољан суд. Симин пост има смисла, свакако је кудикамо ближе истини него то неки медији настоје представити, и овдје се манипулише овим податком. Из разлога разумљивих.

  Што и јесте и није важно. Вило је душа колико је било. Посјећеност скупа је директно овисна колико ће медији радити да анимирају јавност за тај догађај. То није везано само за политичке скупове, скупове подршке или пртеста већ и за спортске догађаје, и то је тако. Овдје су 6 мјесеци агресивно најављивали овај скуп, било је ту свакојаких најава (срећом ништа се од пријетњи и морбидних обећања није остварило, и добро је што није) и знало се да ће бити маса грла која ће подржати „борбу за истином и правдом“, наравно истином „која је у нечијем уму“.

  Но има нешто друго. Исти дан бјеше и скуп подршке оцу једног убијеног младића у Сарајеву, мислим да се Мемић презива. То је она прича, жртва у Сарајеву, жртва у Бањој Луци, кривци неки злоће у „блентитетима“, ајмо „цијела БиХ“ да рушимо „блентитете“ кад су већ тако криминилализовани. Знана мантра.
  И на том се скупу скупило пар стотина душа, можете их малтене на фотографији избројати.

  У реду. Сад иде оно АЛИ. За овај скуп у Бањој Луци бјеше и доста оних који су дошли из фед.БиХ, доста је и аутобуса организовано дошло због овог скупа.
  Ја наравно не знам колико је било душа из ефбиха, али их јесте било, и барем 10ак пута више (значи мислим само на оне из фед.БиХ) него на скупу у федералном Сарајеву.
  И откуд толика брига у фед.БиХ за судбином младића у Бањој Луци?
  И таква равнодушност за судбином младића у Сарајеву федералном, тј у њиховој фед.БиХ?
  И што се барем неки аутобус са протестантима из градова фед.БиХ не упути у Сарајево на тај скуп подршке?

  Одговори се сами намећу, и говоре нам да позадина приче и нема везе са неком подршком борби за истином и правдом.

 12. Морам вам одати тајну.

  Мој задатак је био да прислушкујем шефа преноса. Био сам уз сама монтажна кола када су договарали да објаве да је на тргу 30.000 људи. Ја идмах коментар на Фронтал. Послије 10 минута иде на траци екрана та цифра.

  Послије извјесног времена долази тип и говори шефу да су проваљени и да је Симо унапријед већ најавио да ће БН јавити ту цифру.

  Држали су то извјесно вријеме, а ја читаво вријеме слушам како један говори да повећају на 40.000, а други да смање на 25000, сами да не остане 30.000.

  Један, мало паметнији каже да напишу 30-35000, али мегаломан одлучи 40000 и испаде будала јер је много лакше бранити мању цифру него већу.

  Тако сам их зајебо и наћерао на нереалност.

 13. Kakve veze ima da li je bilo 20,30 ili 40 hiljada na trgu kad je po meni važnija stvar da je skup pred rtrs doživio fijasko i to bi trebala biti tema a ne da li je na trgu bila koja hiljada više ili manje.

  Znači, gdje su se izgubili ljudi koje je očekivao Dodik i da li će zbog toga padati glave u mjesnim odborima jer mi se čini da Mile još nije doživio ovakvu neposjećenost.

 14. I tako , oni koje su u ratu pozdravljali sa : Pomoz Bog, junaci , i njihova djeca i unuci, postadose Grla.
  Stoka, dakle. Otela se grla, ni ona nisu vise sto su bila. Poskidala amove… Otela se gonicima… i u RedVanu, i onom u helikopterU.

  Sinoc sam zaspao s osmijehom. Susreo sam na Davidovom trgu Nadu. I Veru. I svoga unuka studenta u drustvu sa svojim prijateljima i profesorom sa fakulteta.

  Ne tako davno, takve golobrade momke su slali na ratista da budu topovsko meso, sada ih broje pod grla, i zovu morbidnim one koji traze da se kazne ubice…

  Snimace se flmovi pod nazivom Šifra na Davidovom trgu, pisati knjige o junastvu i kosmickoj snazi Konobara…, o RedVanu i RedVanovcima…

  .

  1. Ja mislim da je izbor Komscica „najbolji izbor do sada“. Slikovito bi se moglo reci ekser u mrtvackom sanduku zvanom BiH.

 15. A sad ono glavno.Simo je davno nametnuo pravila.Ko laze ima mu se pravo opsovati.

  Slazete li se,na osnovu ovih oko 40 laznih uzbunjujucih komentara da mu svi opsujemo?

  Slagali ne slagali ;Simo jebem ti mater za sve lazi koje si iznio.

  Niko nije ni pomioslio napraviti problem…

  Lijepo te nekidan covjek priupita;A sta cemo ako to sve sto pises bude laz?

  I jest laz.Koristim tvoja pravila ,jebem ti mater za lazi sto si ovdje iznosio

  Vidimo se …

  1. Нек’ си ти лано.

   Нема веће награде неко читати кад цвилите.
   То се не може платити.

   Најавио сам вам да онај филм за који је написан сценарио, нећете гледати.

   Сценарио је био готов. Режисер спреман, костимофрагија спремна, главни и споредни глумци спремни, међутим није било довољно статиста, а МУП сјебо каскадере.
   И нема филма.

   То је то.

 16. Међутим, овдје се нема шта коментарисати. Само будалама није било јасно да СзП нема никакве шансе. Још да нису искористили Давора, дебакл би био још жешћи

  Оно што је права политичка тема су односи у ФБиХ. Избор Комшића је блокада БиХ, а ја ћу још једном поновоти. Дође вријеме када зло пође радити у корист добра.

  Човић и ХДЗ имају легитимитет свога народа, а Додик ће на основу тога инсистирати да ХДЗ мора бити у СМ јер су Бошњаци на овим изборима казнили Човића због неподржавања ревизије против Србије.

Оставите одговор