Зворник: Парастос за страдале Србе

Парастосом и полагањем цвијећа на Спомен плочу, данас ће на Црном врху код Зворника бити обиљежено 19 година од страдања 16 цивила, припадника војске и полиције Републике Српске (РС), које су 10. септембра 1992. године из засједе убиле муслиманске снаге. Муслимански војници тада су убили Момира Тробока из Сарајева, Душка Новичића из Зворника, Јована Бојовића, […]

субота, септембар 10, 2011 / 11:51

Парастосом и полагањем цвијећа на Спомен плочу, данас ће на Црном врху код Зворника бити обиљежено 19 година од страдања 16 цивила, припадника војске и полиције Републике Српске (РС), које су 10. септембра 1992. године из засједе убиле муслиманске снаге.

Муслимански војници тада су убили Момира Тробока из Сарајева, Душка Новичића из Зворника, Јована Бојовића, Мира Ђокића, Милана Спаића и Вељка Бојовића, сви из Рогатице, као и Станимира Јовића и Љубомира Богуновића.

У току одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је још осам припадника српског народа, за које је заједнички подигнута Спомен плоча.

Спомен-плоча је постављена и освјештана 10. септембра 2010. године, али су је, само шест дана након постављања, скрнавила непозната лица, разбивши врх плоче са десне стране, док су крајем истог мјесеца однесене дрвени сто и клупе, које су биле постављене поред Спомен плоче.

Инспектор у Тиму за истраживање и документовање кривичних дјела ратног злочина МУП-а РС Радован Пејић рекао је на откривању Спомен плоче да је Центар јавне безбједности Бијељина истражио овај злочин и 13. јула 1993. године надлежном тужилаштву доставио на процесуирање.

"Непобитно смо доказали да се радило о планираном и организованом злочину у којем су, осим припадника ВРС, погинула и два припадника МУП-а РС", рекао је Пејић.

Он је нагласио да су идентификована три извршиоца по командној одговорности, као и више извршилаца овог гнусног злочина.

"Цијенимо да смо доставили довољно доказа који су кроз касније пријаве конкретизовани, и није нам јасно зашто надлежно тужилаштво није подигло оптужницу и зашто починиоци, за које смо непобитно утврдили да су извршили овај злочин, још нису одговарали", рекао је тада Пејић.Оставите одговор