Жозе Грацијано да Силва нови шеф ФАО

Бразилац Жозе Грацијано да Силва изабран је данас за новог генералног директора Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО), чији ће главни задатак бити да смањи велики број гладних у свијету у време рекордно високих цијена хране. Грацијано, до сада регионални представник у ФАО за Латинску Америку и Карибе, побједио је у другом гласања са […]

понедељак, јун 27, 2011 / 15:33

Бразилац Жозе Грацијано да Силва изабран је данас за новог генералног директора Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО), чији ће главни задатак бити да смањи велики број гладних у свијету у време рекордно високих цијена хране.

Грацијано, до сада регионални представник у ФАО за Латинску Америку и Карибе, побједио је у другом гласања са 92 од 180 гласова земаља чланица те организације УН, јавио је АП.

Он је добио више гласова од Мигела Анхела Моратиноса, бившег шефа дипломатије Шпаније и четири друга кандидата.

Први кандидат Бразила за генералног директора ФАО, 61-годишњи професор Грацијано посветио је своју три деценије дугу каријеру борби против глади кроз подизање нивоа свјести јавности и захтјеве да се промени политика на том пољу, у јавном и приватном сектору, у Бразилу и региону, наводи АФП.

Једна од његових главних порука јесте да је хитно потребно да се нације и међународне организације уједине у борби против глади, којом је 2010. године било погођено 925 милиона људи – највише, 578 милиона, у азијско-пацифичкој зони и у субсахарској Африци 239 милиона људи.

Нови генерални директор ФАО је постао познат послије 2003. године када је као бразилски министар за безбједност хране имао значајну улогу у осмишљавању и примени бразилског програма "Без глади" којим је постигнут успјех у смањењу броја гладних.

Тим програмом пружена је помоћ за 24 милиона Бразилаца који живе на прагу сиромаштва и смањен број неухрањених за 25 одсто од 2003. до 2010, коришћењем иновативних приступа као што је оснаживање жена у бразилским домаћинствима.

Грацијано ће замјенити Сенегалца Жака Диуфа чије је 18-годишње задржавање на челу ФАО довело до промјене статута организације и временског ограничења мандата.

ФАО, са седиштем у Риму, највећа је агенција Уједињених нација са годишњим буџетом од око милијарду долара.

Већ дуже времена агенција је суочена са захтјевима највећих донатора, као што су САД, да се реформише и стањи буџет, што ће бити један од главних задатака Грацијана, који има бразилско-италијанско држављанство, на почетку његовог четворогодишњег мандата.Оставите одговор