Зоран Станковић нови министар здравља у Србији

БЕОГРАД – Нови министар здравља биће бивши министар одбране СЦГ Зоран Станковић, одлучило је Предсједништво странке Г17 плус на сједници на којој су поред лидера Млађана Динкића присуствовали и сви високи фунцкионери странке.

понедељак, фебруар 7, 2011 / 20:15

БЕОГРАД – Нови министар здравља биће бивши министар одбране СЦГ Зоран Станковић, одлучило је Предсједништво странке Г17 плус на сједници на којој су поред лидера Млађана Динкића присуствовали и сви високи фунцкионери странке.

Г17 плус, према страначкој подјели у владајућој коалицији, припада министарство здравља.

Зорана Станковића за новог министра здравља предложили су лидер те странке Млађан Динкић и досадашњи министар Томица Милосављевић.

Потпредсједница Г17 плус Снежана Самарџић Марковић рекла је на конференцији за новинаре да Станковић није члан ниједне странке, па ни Г17 плус, и нагласила да се чланство у тој странци од њега и не очекује. Она је додала да Г17 плус очекује да коалициони партнери подрже Станковића за новог министра здравља, будући да су са њим и раније сарађивали.

– Он је поштен човек, врхунски професионалац, који се већ доказао у тој области – рекла је Самарџић Марковић.

Кандидатура Станковића за министра здравља биће одмах прослијеђена предсједнику Владе Мирку Цветковићу. Самарџић Марковић је додала да на данашњој сједници Предсједништва Г17 плус није било разговора о реконструкцији владе.

Станковић је рођен 9. новембра 1954. године у Трговишту. На Медицинском факултету у Нишу дипломирао је 1980. Као војни љекар радио је у Пећи и Врању. Члан је Југословенског комитета за прикупљање података о истраживању злочина против човјечности и међународног права од 1993. године. Члан је Комисије за истину и помирење од њеног формирања (у априлу 2001). Указом предсједника СРЈ у јануару 2002. именован је за начелника ВМА, најмлађег у њеној историји. У чин генерал-мајора унапријеђен је у јуну 2001. године.

Оставка Томице Милосављевића на мјесто министра здравља стигла је у Скупштину Србије, речено је агенцији Бета у парламенту. Милосављевић је поднио оставку на функцију министра здравља 28. јануара и његов мандат престаће пошто Скупштина без расправе констатује ту оставку на првој наредној сједници парламента. То би могло да услиједи на ванредној сједници парламента која се најављује за другу половину фебруара.

Милосављевић је и функционер Г17 плус која је подржала његову оставку. Као образложење за оставку послије готово осам година на мјесту министра здравља Милосављевић је навео “дубоко личне разлоге”.

Према Закону о влади, премијер Србије Мирко Цветковић треба да одреди другог министра да спроводи овлашћења министра здравља, као и да у року од 15 дана, од дана престанка мандата, предложи Скупштини избор новог министра, кога парламент бира већином гласова од укупног броја посланика, односно најмање 126.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *