Злоупотребом положаја покрали 1,4 милиона марака

Добојска полиција поднијела је извјештај Окружном тужилаштву против Н.Ј., Д.Л. и М.Ј. због сумње да су злоупотријебили службени положај и прибавили имовинску корист од 1,4 милиона марака, као и против лица М.М. осумњиченог за несавјестан рад у служби. Н.Ј. је осумњичен да је од 2006. до 2008. године, као одговорно лице у банци која има […]

четвртак, јун 30, 2011 / 14:29

Добојска полиција поднијела је извјештај Окружном тужилаштву против Н.Ј., Д.Л. и М.Ј. због сумње да су злоупотријебили службени положај и прибавили имовинску корист од 1,4 милиона марака, као и против лица М.М. осумњиченог за несавјестан рад у служби.

Н.Ј. је осумњичен да је од 2006. до 2008. године, као одговорно лице у банци која има издвојени шалтер у Модричи, вршио незаконите трансакције са рачуна већег броја комитената – физичких и правних лица, причинивши материјалну штету клијентима и банци од 469.695 КМ, те 54.540,95 евра и 53.800 ЦХР, за који износ је за себе или друге прибавио противправну имовинску корист, саопштено је из Центра јавне безбједности Добој.

Н.Ј. је у том периоду вршио незаконите трансакције, тако што је одобрена средства по уговорима о кредиту, умјесто клијентима микрокредитне фондације Канцеларије у Модричи, исплаћивао службеницима ове фондације, пријављеним Д.Л. и М.Ј, и то укупном 764.430 КМ, за колико је оштетио микрокредитну фондацију из Сарајева, а за себе или друге прибавио противправну имовинску корист.

Овим незаконитим трансакцијама Н.Ј. је, такође, оштетио банку, а за себе и друге прибавио противправну имовинску корист од 1.429.205 КМ.

За пријављене Д.Л. и М.Ј. сумња се да су од 2006. до 2008. године, користећи свој положај кредитних службеника микрокредитне фондације која има издвојени шалтер у Модричи, незаконито вршили пријем, обраду и одобравање кредита клијентима без потребне документације, сачињавајући при том и лажне уговоре, на основу чега је релизован кредит за 71 лажног клијента.

Лица Д.Л. и М.Ј. су на основу исплатних налога, у сарадњи са првопријављеним Н.Ј., преузимали незаконито уплаћен новац на име клијената по уговорима и на тај начин за себе или друге остварили противправну имовинску корист, у претходно наведеном износу од 764.439 КМ, а за који износ су оштетили микрокредитну фондацију.

За пријављеног М.М. постоји сумња да је од 2006. до 2008. године, као руководилац Регионалне канцеларије микрокредитне организације Градачац, у чијем саставу се налази канцеларија у Модричи, пропустио дужни надзор над радом кредитних службеника и одобравао исплату за фиктивно сачињене уговоре о кредитима са непотпуном документацијом клијената, потписујући при том бјанко налоге за исплату кредита, те је и као члан Кредитног одбора пропустио дужни надзор и омогућио незакониту реализацију наведених кредита.Оставите одговор