Златна лопта не иде из Барселоне

ЦИРИХ – Фудбалери Барселоне Лионел Меси, Андрес Инијеста и Ћави Ернандес у најужем су избору за награду "Златна лопта”, која се додјељује најбољем фудбалеру свијета за 2010. годину. Сва тројица фудбалера прошла су фудбалску академију Барселоне, а према писању медија, Ћави и Инијеста су у благој предности над Аргентинцем, пошто су са репрезентацијом Шпаније учествовали […]

недеља, јануар 9, 2011 / 10:59

ЦИРИХ – Фудбалери Барселоне Лионел Меси, Андрес Инијеста и Ћави Ернандес у најужем су избору за награду "Златна лопта”, која се додјељује најбољем фудбалеру свијета за 2010. годину.

Сва тројица фудбалера прошла су фудбалску академију Барселоне, а према писању медија, Ћави и Инијеста су у благој предности над Аргентинцем, пошто су са репрезентацијом Шпаније учествовали у освајању Свјетског првенства у Јужној Африци прошлог љета.

У избору за најбољег тренера такмичиће се селектор Шпаније Висенте дел Боске, тренер Барселоне Пеп Гвардиола и шеф стручног штаба Реал Мадрида Жозе Морињо.

Такође, престижну награду на сутрашњој свечаности добиће и једна фудбалерка, а у главној конкуренцији су Бразилка Марта и немачке репрезентативке Бригит Принц и Лира Бајрамај.

Признање ће добити и најбољи женски тренер, док ће навијачи одлучити коме ће отићи награда Пушкаш, за најљепши гол у прошлој години.

Од када је Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) пре 20 година установила награду за најбољег светског фудбалера, играчи Барселоне освајали су то признање седам пута, али то до сада није пошло за руком ниједном Шпанцу.

Прошле године у избору је победио Меси, Роналдињо је био најбољи 2004. и 2005. године, а Ривалдо 1999. године. Роналдо је сва пута освајао титулу – 1996. и 1997. док је Ромарио најбољи фудбалер свијета био 1994. године.

Добитника „Златне лопте” бирају селектори и капитени 208 репрезентација чланова ФИФА и новинари.

Од ове године додјељује се само једна награда за најбољег фудбалера. Лист Франс фудбал је од 1956. године додјељивао „Златну лопту” за најбољег фудбалера у Европи, док је ФИФА своју награду установила 1991. године.

Одлуку о спајању двије престижне награде ФИФА је донијела почетком јула прошле године.Оставите одговор