Због суше све скупље житарице у САД и Русији

Велика суша у САД могла би да доведе до оштрог скока цијена житарица, прије свега кукуруза чије су котације данас на берзи у Чикагу скочиле на највиши ниво за 13 мјесеци. Владин извjештај о јачању суше која уништава род кукуруза у САД, највећем свjетском извознику, подстакао је раст терминске цијене те житарице за испоруку у […]

среда, јул 18, 2012 / 07:46

Велика суша у САД могла би да доведе до оштрог скока цијена житарица, прије свега кукуруза чије су котације данас на берзи у Чикагу скочиле на највиши ниво за 13 мјесеци.

Владин извjештај о јачању суше која уништава род кукуруза у САД, највећем свjетском извознику, подстакао је раст терминске цијене те житарице за испоруку у децембру за 0,6 одсто, на 7,77 долара за бушел (1 бушел кукуруза=25,4 кг).

Пшеница за септембарску испоруку је уговарана 0,3 одсто у порасту, по 8,875 долара за бушел (1 бушел пшенице=27,2 кг), ојачавши пету сесију узастопце, док је соја за испоруку у новембру поскупила на 16,07 долара за бушел (1 бушел соје=27,2 кг), на највиши ниво од јула 2008, пренијела је агенција Блумберг.

У 26 савезних држава САД већ је проглашено стање природне катастрофе, што је 55 одсто укупне територије САД. Према садашњим прогнозама, у САД ће бити изгубљено до 30 одсто укупног рода житарица. Ако суша потраје, та цифра би се могла повећати, што прети оштрим скоком цијена прехрамбених производа.

Ријеч је, прије свега, о кукурузу који се додаје у 75 одсто производа, подвргнутих технолошкој обради. Терминска цијена те житарице за испоруку у септембру је само за последњих мјесец дана узлетила близу 30 одсто и данас достигла највиши ниво за 13 мјесеци.

Пшеница је већ поскупила 38 одсто, а ситуацију могу погоршати земље увознице које сада одлажу куповине због скупоће те житарице. Када оне, ипак, почну да купују, тржиште пшенице очекује нови скок цијена.

Суша уништава и род усјева у Русији. По подацима руског министарства пољопривреде, већ је страдало 1,5 милиона хектара различитих култура, објављено је на сајту Вести.ру.

Министарство је прошлог мјесеца већ снизило прогнозу руске производње житарица у овој години на свега 85 милиона тона, са раније пројектованих 94 милиона тона. Ако неповољни временски услови, укључујући сушу и поплаве, буду настављени, прогноза рода би поново могла бити снижена.Оставите одговор