Због гостовања које се дешавало и раније, породице погинулих траже смјену Дијане Грбић

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила затражили су да Министарство просвјете и културе Српске реагује и санкционише одговорне, односно да смијени вршиоца дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијану Грбић због учешћа Сарајевског ратног театра /САРТР/ на Театар фесту "Петар Кочић" у Бањалуци.

уторак, јун 13, 2023 / 21:56

"Наши очеви, синови и браћа нису дали живот за Републику Српску да би застава под којом су гинули била скинута са званичне установе културе Републике Српске, нити да дио манифестације културе у Бањалуци буде позориште које баштини ратне јединице војске, која је починила страшне злочине у протеклом рату", навели су из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у захтјеву за реаговање упућеном министру просвјете и културе Српске Жељки Стојичић.

Из Републичке организације наглашавају да се ово није смјело дозволити и да је сигнал свима требало да буде и то што Радио-телевизија Република Српске није жељела да буде медијски партнер овогодишњег Театар феста.

"Истинске патриоте и људи који знају и разумију ратне посљедице на вријеме су схватили да овом позоришту није мјесто у Бањалуци. Ми већ 20 година покушавамо да у Сарајеву поставимо спомен-плочу за страдале у том граду и није нам дозвољено, на хиљаде полицајаца нас чува када идемо да упалимо свијеће и положимо вијенце на мјесту страдања наших војника и цивила", истичу из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Из ове организације су се писано обратили и вршиоцу дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијани Грбић, наводећи да би било морално и часно да поднесе оставку јер је направила велики пропуст, као и да није спорна представа, већ позориште основано као јединица војске која је починила највеће злочине у протеклом рату.

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила траже да се поштује, како наводе, више од 30.000 жртава у протеклом рату, као и породице и потомци погинулих бораца.

"Ако данас пређемо преко свега, сутра можемо очекивати да нам се у срцу Бањалуке играју представе са ратном тематиком других народа", поручују из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

САРТР, који у званичној биографији наводи да је 1992. године био јединица такозване Армије БиХ, наступио је на бањалучком међународном фестивалу "Петар Кочић" чији је домаћин и организатор Народно позориште Републике Српске.

Представници борачких организација и породица погинулих бораца у Српској осудили су гостовање САРТР-а у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци и затражили од институција у Српској да то испитају и предузму одговарајуће мјере. РТРС због учешћа САРТР-а није медијски подржао фестивал.

Током овог фестивала, умјесто истакнуте заставе Републике Српске, на фасади Народног позоришта Српске, културног, али и историјског споменика Републике, истакнути су називи спонзора Фестивала, међу којима је кладионица.Оставите одговор