Завршен неформални састанак у Бриселу, Дачић виче: Ни корак даље

У Бриселу је завршен неформални састанак предсједника Владе Србије Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Исе Мустафе са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини о досадашњем напретку у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине и будућим корацима у спровођењу Бриселског споразума. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је након […]

среда, октобар 14, 2015 / 01:48

У Бриселу је завршен неформални састанак предсједника Владе Србије Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Исе Мустафе са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини о досадашњем напретку у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине и будућим корацима у спровођењу Бриселског споразума.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је након вечерашње рунде дијалога да ће све што је договорено у оквиру Бриселског споразума бити спроведено, али да Београд неће ићи ни корак даље.

Дачић је рекао новинарима у Бриселу да ће премијер Србије разјаснити све недоумице у вези са процесом нормализације односа између Београда и Приштине.

Коментаришући контроверзе у вези са поглављем 35 преговарачког процеса Србије и ЕУ, Дачић је рекао да то, такође, у премијеровом ресору, преноси Танјуг.

БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ

Како "Блиц" сазнаје, у Бриселу су пале тешке ријечи између премијера Александра Вучића и Хашима Тачија, првог заменика косовског премијера.
– Немојте више да ми говорите о поглављима. Ако хоћете отворите их, ако нећете немојте – бурно је реаговао Вучић на неформалном састанку са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини и косовским премијером Исом Мустафом у Бриселу, на коме није дошло до договора око примања Косова у УНЕСКО.

"Разговори су били веома тешки и једино око чега постоји сагласност је да мора да се имплементира све што је до сад договорено и Србија очекује да ће се то десити. Ситуација је веома комплексна, а Србија инсистира на поверењу у дијалогу, статусној неутралности дијалога и тога ћемо се држати и у наредном периоду", рекао је Дачић.

Дачић је, међутим, ставио до знања да новонастала ситуација "пред Србију поставља питања како и шта даље, на који начин даље учествовати и да ли постоји међусобно поверење".

Он је рекао "да је отворено питање да ли Србија сматра да постоји поверење да све оно што је до сада урађено наилази на адекватну оцену ЕУ".

Претходно је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да постоји нови амандман на приједлог платформе за преговарачко поглавље 35, којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да Београд призна независност самопроглашеног Косова.

Наводећи да су предлагачи тог амандмана Њемачка, Велика Британија и Хрватска, Ђурић је истакао да ЕУ сада треба отворено да каже да ли жели Србију у свом чланству.

Неформални састанак, односно радна вечера, трајао је око два и по часа.

Да не буде забуне: Њемачка тражи признање Косова0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор