Затворени аеродроми у Њемачкој

Њемачке власти за безбједност авиосаобраћаја саопштили су да су због облака пепела из исландског вулкана Гримсветнс затворени аеродроми у Бремену и Хамбургу, а сличне мјере биће предузете током дана и на аеродрому у Берлину. Са аеродрома у Бремену јутрос од пет часова неће бити дозвољена узлијетања, ни слијетања, а од шест часова ни са аеродрома […]

среда, мај 25, 2011 / 10:14

Њемачке власти за безбједност авиосаобраћаја саопштили су да су због облака пепела из исландског вулкана Гримсветнс затворени аеродроми у Бремену и Хамбургу, а сличне мјере биће предузете током дана и на аеродрому у Берлину.

Са аеродрома у Бремену јутрос од пет часова неће бити дозвољена узлијетања, ни слијетања, а од шест часова ни са аеродрома у Хамбургу. Слична мјера требало би да се примјени и за аеродром у Берлину гдје би овај аеродром од 12.00 часова требало да буде затворен.

Одлука је донета након што су метеоролошке службе упозориле да је повећана концентрација вулканског пепела у атомисфери у поједним дијеловима на сјеверу Њемачке. Ове мјере су предузете из безбједносних разлога.

Аеродром у Хановеру за сада неће уводити ове мјере, пренијеле су агенције.

Портпарол исландске Агенције за кризне ситуације Торир Храфнсон претходно је изјавио да се облак пепела из вулкана Гримсветн, који је прије три дана достигао висину од 20 километара, спустио на два километра и током викенда могао би потпуно да нестане.

У априлу прошле године због ерупције исландског вулкана Ејафјалајокул већина земаља сјеверне Европе била је приморана да приземљи авионе на пет дана.

Стручњаци кажу да се ерупција вулкана Гримсветн, која је почела у суботу, разликује од прошлогодишње, јер су честице које сада доспјевају у ваздух крупније и падају на земљу брже.Оставите одговор