Зашто је референдум страшна ријеч за Ефбиховце: Швајцарци на референдуму о 13. пензији

Швајцарска, са све старијом популацијом која се суочава са све већим трошковима живота, одржава данас референдуме о двије иницијативе које би преобликовале животе пензионера на различите начине.

недеља, март 3, 2024 / 09:55

Према досадашњим показатљима, највјероватније да ће приједлог о постепеном подизању старосне границе за одлазак у пензију са 65 на 66 година пропасти, али би други приједлог за повећање исплата пензија могао проћи.

Тај приједлог, који су изнели швајцарски синдикати и под називом "Бољи живот у пензији", предвиђа исплату 13. мјесечне пензије сваке године, слично "13. мјесечној" плати коју многи запослени примају у Швајцарској и другим европским земљама.

Истраживања јавног мњења показују да већина швајцарских бирача фаворизује иницијативу, иако је предност "да" опала, а исход остаје нејасан.

Мјесечне исплате социјалног осигурања у Швајцарској могу порасти на 2.450 швајцарских франака /2.780 долара/ за појединце и 3.675 франака за брачне парове.

Изнајмљивање типичног двособног стана у швајцарским градовима износи најмање 3.000 франака, а кафа кошта више од пет франака.

Ако Швајцарци одобре промјену, они неће бити први у Европи, сусједни Лихтенштајн, још једна скупа нација која користи швајцарски франак, већ годинама има сличан систем.

"Постоји криза куповне моћи", рекао је Пјер-Ив Маилар, шеф Швајцарске синдикалне федерације /СГБ/ и дио кампање "да".

Он је рекао да пензионери виде да се њихов животни стандард нарушава, а трошкови живота само расту.

Швајцарски систем директне демократије, такође, се бави приједлогом омладинског огранка десничарске Либералне партије да се у наредној деценији постепено повећа старосна граница за одлазак у пензију са 65 на 66 година како би се обезбједило потпуно финансирање пензионог система.

Гласање долази мање од двије године након што су швајцарски бирачи тијесно одлучили да подигну старосну границу за пензионисање за жене са 64 на 65 година, како би одговарали старосној доби за пензионисање за мушкарце.

Међутим, најновија истраживања показују да се само 35 одсто испитаника залаже за такав потез, док се 63 одсто противи, подсјећа АФП.

Већина људи гласа унапријед у Швајцарској, држави у којој се референдуми одржавају сваких неколико мјесеци.

Бирачка мјеста данас ће бити отворена само неколико сати прије затварања у подне, а први резултати се очекују средином поподнева.Оставите одговор