Засиједа се о случају Сејдић-Финци

Конститутивна сједница Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за провођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ" биће одржана данас у Сарајеву. На сједници ће се бити изабрани предсједавајући Комисије, те први и други замјеник предсједавајућег, саопштено је из парламента БиХ. Сједница почиње у 11.00 […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 01:15

Конститутивна сједница Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за провођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ" биће одржана данас у Сарајеву.

На сједници ће се бити изабрани предсједавајући Комисије, те први и други замјеник предсједавајућег, саопштено је из парламента БиХ.

Сједница почиње у 11.00 часова у згради институција БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 10. октобра закључак о оснивању Привремене заједничке комисије оба парламентарна дома за извршење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ". Одлука је усвојена у истовјетном тексту као и у Дому народа парламента БиХ 30. септембра.

Закључком о оснивању парламентарне комисије предвиђено је да приједлоге амандмана на Устав БиХ с циљем провођења пресуде Суда у Стразбуру, Комисија припреми најкасније до 30. новембра, а приједлоге измјена Изборног закона најкасније до 31. децембра, те да их достави у парламентарну процедуру.

Дерво Сејдић и Јакоб Финци тужили су БиХ јер им је као представницима ромског, односно јеврејског народа, оспорено право да се кандидују за Предсједништво БиХ и Дом народа Парламентарне скупштине.

Према Уставу и Изборном закону БиХ, право да буду изабрани у Предсједништво БиХ и Дом народа имају само припадници три конститутивна народа.

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је у децембру 2009. године пресуду у корист Сејдића и Финција и наложио БиХ да отклони из Устава и Изборног закона дискриминаторске одредбе према националним мањинама.Оставите одговор