Заради 2000 марака по сједници: Буди члан економско – социјалног савјета

Чланови Економско – социјалног савјета РС, њих пет, примили су по 7.400 КМ накнада за рад у Савјету у посљедње двије године, иако су у овом периоду одржали свега четири сједнице. То значи да су добијали скоро 2.000 КМ по сједници, која траје највише неколико часова, а неке и знатно краће, открива пословни портал Капитал. […]

четвртак, јануар 21, 2016 / 11:34

Чланови Економско – социјалног савјета РС, њих пет, примили су по 7.400 КМ накнада за рад у Савјету у посљедње двије године, иако су у овом периоду одржали свега четири сједнице. То значи да су добијали скоро 2.000 КМ по сједници, која траје највише неколико часова, а неке и знатно краће, открива пословни портал Капитал.

У раду Економско – социјалног савјета учествује девет чланова и то по три представника Владе РС, већинског репрезентативног синдиката и већинског репрезентативног удружења послодаваца на нивоу Српске. Сваки члан има и замјеника са истим правима и обавезама и четворогодишњи мандат.

Право на накнаду има шест чланова, односно представници синдиката и послодаваца, док представници Владе у Савјету немају право на накнаду.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите су потврдили да накнаду редовно прима пет чланова, с обзиром да се потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић одрекао ове накнаде.

„Чланови Економско-социјалног савјета именовани испред Савеза синдиката РС и Уније удружења послодаваца РС примају накнаду за свој рад која је на мјесечном нивоу и појединачно износила 370 КМ, а након увођења посебног доприноса за солидарност нето износ појединачне накнаде је умањен и износи 296 КМ“, потврдили су за ЦАПИТАЛ у Министарству рада и додали да је у 2014. и 2015. години на име накнаде за рад члановима ЕСС исплаћено 44.400 КМ.

У 2014. и 2015. години одржано најмање сједница од оснивања ЕСС

У Извјештају о раду Економско-социјалног савјета РС за 2014. годину, који је Влада Српске недавно усвојила, наведено је да је да су рад овог тијела обиљежили чести сукоби представника послодаваца и синдиката због различитих ставова у вези са потребом доношења новог закона о раду.

„Економско-социјални савјет РС у 2014. години је одржао укупно двије сједнице, једну ванредну и једну редовну што представља најмањи број одржаних сједница од оснивања овог тијела. Поред одржаних, додатно су заказане три сједнице које нису одржане због немогућности социјалних партнера да усагласе дневни ред“, наведено је у извјештају.

Ништа боља ситуација није била ни у прошлој години. Одржане су свега двије сједнице и заказано још пет, али оне нису одржане из истих разлога као у 2014. години.
То, ипак, није била препрека да чланови редовно добијају накнаде из буџета. Иако и сами чланови Економско – социјалног савјета истичу да онај ко не заради не би требао да буде плаћен, ипак, већина њих није одбила ове накнаде.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић је потврдио за ЦАПИТАЛ да не прима ову накнаду. Он очекује да ће се страсти смирити након што је усвојен нови Закон о раду РС и да ће и Економско-социјални савјет коначно профункционисати.

“За мене није нормално ни да се те накнаде дају, а сасвим је нормално да, ако се већ дају, оне треба да буду по учинку. Мислим да не треба плаћати некога за нешто што није радио. Мада, сигурно ће сада бити боља ситуација када је ријешен проблем у вези са Законом о раду”, нагласио је Тривић.

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић каже да је она, у вријеме када је предсједавала Економско-социјалним савјетом РС, предлагала да ове накнаде буду укинуте, али да то није урађено.

„То сам предлагала јер се о накнади за рад у Савјету знало само по томе да ли ја имам накнаду. У прошлој години оне нису ни редовно исплаћиване, а по мом мишљењу и не треба да се исплаћују“, нагласила је Мишићева.

Савановић: Ко неће да ради, неће имати ни накнаду

савановицМинистар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, који је такође члан Савјета, каже да је већи проблем од накнада то што Савјет није радио у пуном капацитету искључиво због неразумијевања између представника синдиката и послодаваца.

„Без обзира на накнаде ми морамо направити Економско-социјални савјет који ће бити много функционалнији и који ће оправдати улогу која му је законом дата. Нико не може да заузме позицију и да је злоупотребљава. Сад је прилика да то доведемо у ред, с обзиром да треба да разговарамо о колективним уговорима. Накнада је најмањи проблем, овдје је битно да се оправда функција Економско-социјалног савјета. Али, ако људи неће да раде, неће имати право ни на накнаду“, казао је Савановић.Оставите одговор