Загреб: Сукоб полиције и демонстраната

Неколико стотина демонстраната сукобило се данас са полицијом током антивладиних протеста у центру Загреба, преносе храватски медији. Око два и по сата у центру Загреба било је ратно стање. Сукоби полиције и демонстраната у којима су страдали и недужни пролазници, те новинари, трајао је све до 17 часова. Тек тада се ситуација смирила. Претходно је […]

субота, фебруар 26, 2011 / 19:43

Неколико стотина демонстраната сукобило се данас са полицијом током антивладиних протеста у центру Загреба, преносе храватски медији.

Око два и по сата у центру Загреба било је ратно стање. Сукоби полиције и демонстраната у којима су страдали и недужни пролазници, те новинари, трајао је све до 17 часова. Тек тада се ситуација смирила.

Претходно је око 500 млађих особа, који су Радићевом улицом кренули према Марковом тргу гдје се налази сједиште хрватске Владе, зауставио кордон полиције, након чега је дошло до сукоба у којима, према незваничним информацијама, има и повријеђених.

Демонстранти су бацали цигле на полицију, која је одговорила сузавцем. Летјеле су бакље и петарде, а разбијено је и неколико излога.

На прилазима Маркову тргу била су распоређена бројна полицијска возила, специјалци и металне ограде, а полиција је демонстранте потиснула према Тргу бана Јелачића, гдје је у току био протестни скуп борачких удружења под називом "Стоп прогону хрватских бранитеља".

У Радићевој улици на коловоз је полијегало двадесетак демонстраната, које је чувала интервентна полиција, а потом их и "отпремили" у марици.

На протесту на Тргу бана Јелачића, који је завршен око 15.00 часова, окупило се око 10 000 људи који су позивали хрватског премијера Јадранку Косор да оде са функције, звиждали на спомен имена предсједника Хрватске Иве Јосиповића и тражили слободу за Тихомира Пурду.

На скупу је учествовао и хрватски контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон, који својим наступима и пјесмама велича усташтво.Оставите одговор