Забринути EП усвојио резолуцију: Дејтон је темељ БиХ

Европски парламент (ЕП) усвојио је резолуцију о Дејтонском мировном споразуму за Босну и Херцеговину према којој, упркос својим ограничењима, тај споразум остаје темељ територијалног интегритета, суверенитета, међународног идентитета и политичке независности БиХ. Посланици ЕП, који су расправу о нацрту овог документа обавили јуче, подржали су са 525 гласова за и 42 против резолузију ЕП о […]

четвртак, децембар 17, 2015 / 14:28

Европски парламент (ЕП) усвојио је резолуцију о Дејтонском мировном споразуму за Босну и Херцеговину према којој, упркос својим ограничењима, тај споразум остаје темељ територијалног интегритета, суверенитета, међународног идентитета и политичке независности БиХ.

Посланици ЕП, који су расправу о нацрту овог документа обавили јуче, подржали су са 525 гласова за и 42 против резолузију ЕП о Дејтонском споразуму, који се на дневном реду засједања ЕП нашао поводом 20 година од потписивања споразума. Истовремено, 39 заступника остало је суздржано.

ЕП је похвалио позитиван прогрес БиХ током посљедње двије деценије, али и навео да много више посла остаје пред земљом.

ЕП у резолуцији позива власти да уложе додатне напоре као неопходне на пољу помирења, демократског развоја и стабилизације. Помирење као процес тражи озбиљно ангажовање цивилног друштва на његовом остварењу, поручује се, посебно укључење младих у интеркултурни дијалог, као и у сферу политике.

Резолуцијом се "исказује озбиљна забринутост припремама Републике Српске за одржавање референдума о државном суду и тужилаштву, који се може посматрати као изазов територијалном интегритету и суверенитету БиХ."

Уз њега, резолуција осуђује недавну одлуку Српске да суспендује сарадњу с државним правосудним и агенцијама за провођење закона, указујући да се сви недостаци у правосудном систему требају рјешавати у оквиру структурног дијалога о судству, гдје су реформе система и питања у вези с процесуирањем ратних злочина у темељу циљева дијалога.

Подсјећање Парламента о суштини Дејтона, јасно каже: ентитети немају право на сецесију. Документ који су почетком године потписали сви политички лидери обавезује све кључне факторе у земљи да поштују територијални интегритет и политичку независнот Босне и Херцеговине. У том свјетлу, подсјећа се да само државне институције могу да представљају државу у међународним организацијама.

Са друге стране, чињеница је да гломазна, спора и компликована бирократска структура, неспособна за доношење кључних одлука, својом нефункционалношћу даје печат процесу европских интеграција, умањујући могућност земље да једном функционише као дио ЕУ.

Двадесет година након потписа на Дејтонски мировни споразум Европски парламент још једном наглашава опредјељење миру и просперитету Босне и Херцеговине, као и подршку њеним европским аспирацијама.

Охрабрују политичке реформе које ће промовисати социо-економски развој и унаприједити функционисање заједничке државе. Таква реформа би, уз побољшање живота грађана БиХ, требала и снажно да заговара уздржавање од националистичке реторике која може да угрози сав досадашњи напредак.0 КОМЕНТАРА

 1. Al, nasjedamo na rudu. Politički kriminalci bace kost i mi se po portalima gložimo dok oni iznose milijarde u gepecima .

  Umjesto da gadove pritisnemo da rješavaju ekonomske i soijalne probleme, ono što život znači, mi o dejtonu, o onome šo od nas ništa ne zavisi. Psi laju, karavani prolaze.

  Ajd, što karavani prolaze, ali prolazi nama i život u ničemu, a gromade poput zmaja , marka pola misle o svojim praunucima dok se mi svadjamo oko dejtona a djeca nam bez posla i ikakvog izgleda ga ga ikad imaju.

  Kako stvari stoje ostaće pusta cijela i BiH, i Srpska.

 2. змај огњени вук, 17.12.2015. 23:14:47 [158007]
  Гдје је писало да су бивше југославенске републике имале права на сецесију? Дакле,све што није изричито забрањено дозвољено је. http://pescanik.net/10-misljenja-badinterove-komisije/ Dajte molim Vas,ne zivimo u Milosevicevo doba.. IlI da malo ustav iz 1974-e procitas.

 3. Причу око Дејтона у самој БиХ потенцијрају бошњачке политичке партије, које уз помоћ медија које контролишу, држе умове плебса у бошњачком делу фед. заробљене у 1990им.

  У самом ЕП ову причу је покренула Хрватска, из неких својих разлога, и то ипак мање бригом за Хрвате у БиХ, а више да отварањем ове приче мало у властитој јавности скрену пажњу са других, не баш пријатних, тема.

  Сама резолуција је очекивана, њом ништа није речено, буквално, углавном већ напамет научени ставови које слушамо деценију, Али то је и логично, БиХ је одавно на маргини светских дешавања, тамо иза „хоризонта догађаја“, а и Европа има толико својих брига, пре свега избегличка криза и све присутнија опасност од тероризма, да је сумануто очекивати да ће трошити време, ресурсе и енергију отварајући озбиљнију причу око неких промена (форме или суштине) ДМС. Ко мисли супротно, прилично је наиван.

  ДМС остаје, са својим добрим и рђавим стварима. Што се пак сецесије тиче, ту заиста у ДМС нигде не пише да административне јединице (Српска и фед.БиХ) немају право на сецесију, нити да имају (као што то не пише ни у Уставу других држава или државних заједница), и ту ће како ће ствари ићи одредити будући догађаји, наравно и компликоване политичке игре међу моћницима, а у тим играма великих неко од малих у правилу најебе, оно што се каже колатерлана штета.
  Тренутно су у фокусу више проблеми унутар саме фед.БиХ и компликовани односи 2 бројнија народа, ту и једни и други имају подршку моћних играча. У резолуцији је провучен гломазан бирократски апарат, и посредно је јасно на кога се циља (наравно да би било боље, јефтиније од 10 кантона у федерерацији направити 2 федералне јединице, једну са бошњачком, другу са хрвтаском већином, тиме се чак не би распакивао ДМС), али и Срби не треба да се трпају у тој причи, то нека у свом дворишту реше у фед.БиХ.

  Оваква резолуција не да никог не обавезује (и иначе резолуције обично немају обавезујућу форму), него чак не сугерише неке „пожељне“ процесе. У Српској треба да се окрену себи, гледају себи добробит, разне идеје из фед.БиХ, намере промена, којекаве реформе, треба у правилу одбацити (наравно ако је нешто на добробит Српске би требало прихватити, али и наравно да се то никад неће десити), опрезно процењивати, вагати шта и како чинити. Срби, памет у главу.

 4. mica trofrtaljka, 17.12.2015. 23:28:48 [158011]
  bake, 17.12.2015. 23:18:02
  dobro bi bilo da imas makar kokošije pamćenje:taj referendum ste već raspisali i rezultat tog referenduma je da ne više ne živite na 70% BiH.Kad se vratimo malo dublje u prošlost u samo 2 vijeka ste izgubili preko 90% teritorije na kojoj ste bili većina i ti bi opet referendum????
  Prvi put od odlaska Osmanlija,Bosnjaci su bilo kakav faktor na Balkan.Sta vrijedi biti vecina kad mozes prosperirati samo ako si prirepak „srpski “ ili „hrvatski“,zavisno ko je gdje vecina.Zato ne podcjenjuj tih 20-30 procenata,bitan je kvalitet,kvantitet moze i doci pametnom politikom.I da ,kad se vratimo malo dublje u proslost,pokusaj izvagati koliko su Srbi izgubili teritorije? onako komentarisem ,nista licno.

 5. Џасе, Баке,

  Није циљ Републике Српске да се осамостали. Циљ Републике Српске је да очува право на постојање и на своју аутономију.

  Вама не смета самостална РС, вама смета свака РС, па и она која је саставни дио БиХ.

  Оног момента кад искрено признате право РС на постојање и аутономију, наша прелијепа и предрага, заједничка БиХ ће имати бар 49% мање проблема.

 6. Референдуми су глупост.
  Прије рата су била два референдума. Један хрватско-муслимански, други српски.

  У Дејтону су призната оба. Срби су признали резултат хрватско-муслиманског да је БиХ независна држава, а Хрвати и Муслимани да је РС аутономна у тој независној држави.

  То је уписано у Устав БиХ и тога се сви морају придржавати.

  Друга је ствар што се тзв. патриоте у том свом патриотизму надмећу ко ће боље попљувати Утав БиХ.

  Тзв. патриоте свој патриотизам мјере количином позива странцима да одлучују о нашој судбини.

  Свако ко се залаже за укидање устава ове земље је изрод и њен рушитељ. Да је ово права држава нико не би смио ни ријеч рећи против устава.

  А шта имамо? Имамо говнаре који сваки дан на некаквим сједељкама по срајевским сећијама позивају на рушење устава.

  И умјесто да буду одмах похапшени, говна то проглашавају врхунским патритизмом.

 7. СП. Ороз, 19.12.2015. 12:06:49 Вама не смета самостална РС, вама смета свака РС, па и она која је саставни дио БиХ
  Vidis,sasvim je drugacije.Preko 90 posto Bosnjaka koji zive u RS-u prihvataju postojanje iste.Eh sad,to sto ova vlast(koju ti uporno branis)sve cini da nam ju ogadi to je nesto dr .tjesi to radi i prema svom narodu.Znaci dopusti svim stanovnicima da se u njoj komotno osjecaju i da uzivaju ista prava,da ne budu vjerski diskriminovani,pa ces vidjeti razlike.I to sve pise u ustavu RS-a,ili se varam?Ali naravno za vlast su bitniji SDA-ove galamdzije,jer tako dizu tenzije medzu narodima u nedostatku politike dobrobiti za sve njene stanovnike.Kako bi onda oni vladali?Ili recimo pitanje vece autonomije opstinama.A toliki zagovornik smanjenja ovlasti na nivou BiH;Dok u RS-u sve se „njega“ pita….Siroka je to tema,a nisam siguran koliko tebe interesuje misljenje onih koji smatraju da ne mogu drzavne institucije imati slavu u jednom ovako mjesanom drustvu…

 8. Ognjeni, ok, vještačka je, ali možemo li mi u ovakvoj konstalaciji snaga nešto promijeniti?

  Zar nije pametnije da ovo malo naroda što je ostalo čuvamo, da džemo ekonomiju, da bi narod živio normalno.

  I u ovakoj vještačkoj tvorevini, kao što kažeš, jedan odabrani sloj , manjina uživa , njihova djeca žive kao engleski prinčevi, bacaju nam prašinu u oči da mi razmišljamo o onome što ispraviti ne možemo.

  Za to vrijeme baja, i njegova regimenta ubiru milijarde.

  sada najveći neprijatelj naš je režim koji je srušio ekonomiju, privredu, pa nas šačica , koliko ima trećina BG na ovako prelijepoj teritoriji bogatoj svim i svačim živimo kao oni u Etiopiji.

  Faktički, mi smo roblje gromadino. Nismo roblje stranaca, nego njegovo.
  Ko nije isplatio radnike u Farmlendu, stranci ili onaj kojega voda po Kini, o našem trošku?

  Ko je spiskao mtel? Stranci ili Baja?

  itd, itd, itd….
  Doduše , stranci su ga dovezli, i odriješili mu ruk da nas potamani.

 9. змај огњени вук, 19.12.2015. 20:58:46 [158112]
  Сва пљувачина неће промјенити најбитнију чињеницу, да је БиХ вјештачка творевина створена вољом странаца и одржавана њиховом силом и притисцима. A RS prirodna tvorevina?Jos dugo ce „ON“ vladati u ovoj prirodnoj tvorevini,pored takve opozicije

 10. РС је израз воље српског народа који је у њој већински,можда до њеног стварња не би ни дошло да муслиманска политичка елита није показивала сталну тенденцију за доминацијом на Србима,баш овакву какву ти овдје пропагираш. БиХ и таква каква јест,нема већих непријатеља од оних који сједе у Сарајеву и маштају о хегемонији.

 11. zulkedin, 17.12.2015. 19:32:20 [158002]
  Сви народи по повељи УН имају право на референдум,био он о томе да ли су у реду педерски бракови,оваква БиХ,….Кад тад ће доћи и референдум о отцјепљењу јер овако више не иде.Живимо 20 година,“Године које су појели скакавци“,понајвише захваљујући вама Бошњацима.БиХ је можда имала шансу од 1996-2002,али сада је она дефинитивно мртва.Стални напади потпомогнути странцима,потплаћеним петро доларима Арапа,на РС,довела је до анимозитета према истој БиХ,већем него што је био икад.Можда елана имају тренутно Босић,Тадић и Мектић,али на следећим изборима,срозаће СДС на најниже гране.Тад ће и они причати реалну причу.Што је најгоре,и вама Бошњацима одговара независна РС,као и нама,јер ће престати страшење другачијим,па ће и политичари имати ручну приликом крађе.

  Јасе,Бошњаци нису никакав фактор на Балкану,него монета за поткусуривање Амера и Запада.Не спорим твојих 30%,док год ти не спориш моје,али и то јесте проблем.Ваше оспоравање.
  ПС.Када ме неко из средње Босне,назове љаксетом,а ја знам ЂЕ ОН ЖИВИ,то ми је комплимент.Могу бити можда и сељак човјек,али морални љаксе,ка нпр.ти,никад.И Ко оно направи Маркале,Мискинову,шта то прича Мехољић,…

 12. И.
  Шта то мијења?

  http://www.youtube.com/watch?v=hgoDDLMeG8M

  Можемо тако у недоглед.Знам,јбг,криви смо што смо се бранили и нисмо допустили Јасеновац,Ст.Градишку,Јадовно,….гдје сте били равноправни с баштованима.Јесу ли Срби правили злочине?Јесу.Али да ли сте ви били свеци?Нисте.

 13. prijedor, 21.12.2015. 16:01:25

  “Sve sam sigurniji da su zulkedin, češnjak, jasse i slični nikovi , samo gebels propaganda režima kako bi narodu još više razvukli pamet…“

  Једино што је сигурно по овом питању је да експлицитно на овом порталу доказано да си ти Јasse.

 14. Serbine,ja tebi dajem najnovije vijesti a ti ode skroz unazad.Već sam jednom reko,imaš jasenovac još iz one države,ja učio u školi.A sad i ti nešto nauči.
  Niko ne spori zločine,ubistva nad Srbima ni u prošlom ni u ovom ratu..Al u ovom ratu je planirano i dokazano uništenje ili svesti na minimum broj Bošnjaka iliti muslimana…Dokaz su zvjerstva koja je učinila vojska RC-a sa svojim vojnim i civilnim komandantima.Dokaz su uništene džamije,pobijeno 1200 djece u Sarajvu,logori,silovane žene,pobijeni srebreničani,protjerani muslimani iz Foče,Zvornika,Prijedora,Goražda,Markale (dokaži drugačije),Tuzlanska kapija itd..itd…

 15. Sve sam sigurniji da je zulkedin režimsko sokoćalo. Jer, o svemu, pričaj, ali o nasušnom životu nemoj.

  Rudonja je svakako ponosan što nije bio pripadnik VRS.

  A, da zulkedini glasaju za režim dokaz su što u svim zulkedinskim sredinama naš feudalac bude apsolutni pobjednik na izborima. Znaju zulkedini da nas niko nije uništio i o glavi nam radio kao što to uradi troglava aždaHa.

 16. Serbinum, 21.12.2015. 13:02:49 [ ПС.Када ме неко из средње Босне,назове љаксетом,а ја знам ЂЕ ОН ЖИВИ,то ми је комплимент.Могу бити можда и сељак човјек,али морални љаксе,ка нпр.ти,никад.И Ко оно направи Маркале,Мискинову,шта то прича Мехољић,…
  Od kud ti ideja da sam iz srednje Bosne?Jedino ako je Kozarac sednja Bosna.A ljakse si jer skaces na svaki „vodzin“ mig.Dzaba mu se uvlacis,jer tamo nema vise mjesta,zauzeli stariji clanovi.Za vas klince i sitnu boraniju:sipak.Elem,da ti na zadnjem primjeru pokazem koliki si papak.“ON“ izjavi da svaki narod ima pravo na odcjepljenje i referendum itd…Ti odmah poletis za njim i ne procitas tu povelju UN,gdje uostalom ponesto i pise o dr uslovima.Kao na primjer da ne postoji drzava gdje je taj narod vecina ,da su ugnjetavani itd itd.Po tebi je dovoljno to sto je on tako rekao.Eto zato si ljakse.Isto ti je za Markale,Miskinovu…

 17. Prijedoru…
  Znaš zašto sam režimsko „sokoćalo“.
  Zato,što ti i tebi slični samo klikćete i lajete na režim koji te jebe godinama.U tome ja uživam jer vi nemate muda da se suprotstavite režimu i da kako ti kažeš krenemo naprijed…ekonomski i svakako drugačije.
  U Federaciji kad je gorilo svi ste zadrečali,neka gori,i da se „vatra“ ne smije prenijet na RC i da je sve to samo da bi se destabilizovala Republika Srpska.
  Zato ja navijam za dodika i nadam se da će vam još jedan mandat da bude na vlasti.
  Ja sam makar nešto pokušo protiv federalnih dodika i opet ću kad zatreba a tebi i sličnima,bez muda,ostaje da „pizdite“ po frontalu i glumite junake.
  Zato ja kažem..Živio Dodo i njegova vlast.

 18. Зуки, јес’ти то добио налог из централе да мало оплетеш по Лоји како би га рехабилитовали наа Фронталу или си осјетио моменат да му одговриш на ‘изазов’.

  Лоји је пријеко потребан један жешћи фајт са неким турчином на Фронталу како би код телалука повратио вјеродостојсност.

 19. Мени то импонује,кад ме потомак усташе,а притом још из Козарца сермија најобичнија,назове љаксетом.Ја нисам млад земљак,имам 43 љета,и то је мој став.То што си ти глуп,па мислиш да оваква држава ваља,бујрум.По конвенцији из Монтевидеа,која се тиче држава,РС испуњава 3 од 4 услова,а БиХ само 1 од 4.БиХ никад од Котроманића није била држава,а и тада је била у вазалном односу према Маџарима.Кроз њу су пролазили многи,и чиниле злочине према становништву,Србима понајвише,тако да је ваша плачипичкаста карта на коју играте,исфурана.У РС сте мањина,минорни сте,а бићете још минорнији.

Оставите одговор