За Палестинце Блер је Бескористан

Високи савјетник палестинског предсједника Набил Шат изјавио да је изасланик четворке блискоисточних мировних посредника Тони Блер бескористан. "У посљедње вријеме он говори као израелски дипломата, продајући њихову политику. Због тога је он нама бескористан", рекао је Шат, а преносе израелски медији. Шат је додао да Палестинска управа још није затражила од четворке, коју чине САД, […]

недеља, октобар 2, 2011 / 07:00

Високи савјетник палестинског предсједника Набил Шат изјавио да је изасланик четворке блискоисточних мировних посредника Тони Блер бескористан.

"У посљедње вријеме он говори као израелски дипломата, продајући њихову политику. Због тога је он нама бескористан", рекао је Шат, а преносе израелски медији.

Шат је додао да Палестинска управа још није затражила од четворке, коју чине САД, ЕУ, УН и Русија, да га замијени, али је очито да Блер није омиљен више у палестинским круговима.

Осврћући се на настојања четворке да се обнове мировни преговори Израела и Палестине, палестински званичник је рекао да саопштење које је она издала има мало недостатака али да ипак превише мјеста оставља за интепрепретацију.

"Ако је саопштење четворке остављено странама за интепретацију требаће нам 20 година да преговарамо. Зато нам је потребан судија да да црвени картон када неко прекрши правила", додао је он, нагласивши да би четворка морала да каже јасно "стоп" изградњи јеврејских насеља и насиљу.

Палестински предсједник Махмуд Абас поднио је захтјев за пуно чланство палестинске државе у УН 23. септембра. Тај захтјев би требало да разматра Савјет безбједности, гдје САД имају право вета и најавиле су да ће га употријебити јер сматрају да палестинска независност може бити само резултат преговора с Израелом.

Међутим, девет тренутних чланица Савјета безбједности је већ признало Палестину и очекује се да ће гласати у прилог Палестинцима, казао је Шат.

Позиција Колумбије и Португала, два нестална члана СБ, још није јасна, иако обје земље имају добре односе са Палестинцима, додао је Шат.

Абас ће у другој недјељи октобра посјетити обје земље у покушају да добије њихову подршку.

Он ће најприје посјетити Европски парламент, у којем ће говорити 6. октобра, а послије путује у Централну и Јужну Америку преко Португала, најавио је шеф палестинске дипломатије Ријад Малки.Оставите одговор