Вучић се дури напразно око миграната

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да Србија у мигрантској кризи "неће бити паркинг за мигранте" и да очекује да сутра на Конференцији за помоћ Сирији у Лондону чује и нека рјешења, а не само чему се противе поједине земље. Вучић је одбацио медијске информације да ће Србији бити преусмјерен новац како би на […]

среда, фебруар 3, 2016 / 12:28

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да Србија у мигрантској кризи "неће бити паркинг за мигранте" и да очекује да сутра на Конференцији за помоћ Сирији у Лондону чује и нека рјешења, а не само чему се противе поједине земље.

Вучић је одбацио медијске информације да ће Србији бити преусмјерен новац како би на својој територији задржала одређени број миграната и поручио да тај новац није видио и да је "то велики новац за Србију, али и за оне који би га дали".

"Кад би нам неко давао толике стотине милиона евра, то би значило да прихватамо да овде буду стотине хиљада миграната. Србија једноставно није у стању и могућности да то прихвати", навео је Вучић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Он је рекао да ће Србија да се понаша у складу са европским правилима и да ће да прати оно што раде Њемачка, ЕУ, те да неће бити "паркинг за било кога".

Вучић је истакао да је Србија спремна да учествује чак и у "квота систему" са земљама ЕУ иако није чланица Уније.

"По том питању смо много поштенији од многих земаља ЕУ које су узеле много пара од Немаца и Европљана. Док су им требале паре од Немаца и других, они су их узимали, а кад је требало да их врате, одједном више нису били заинтересовани да узму било шта", напоменуо је Вучић.

Он је указао да Србија увијек може да удоми и покаже гостопримство за "неколико хиљада људи, али да стотине хиљада људи, Србија нити би могла, нити хоће да издржи".

"Велике паре нам нису потребне. За оно што смо добијали велико хвала, али то је мали новац у односу на оно што се појавило на Еуроактиву, о чему смо слушали", рекао је Вучић.

Он је истакао да очекује да на самиту у Лондону који је посвећен мигрантској кризи чује нека од могућих рјешења.

"Досад смо углавном слушали туђа противљења. По том питању у потпуности подржавам немачку Владу која се трудила да пронађе решење. Сви остали, или највећи број других, гледали су како да заштите себе и своје партикуларне, а не европске или интерсе глобалне заједнице", закључио је Вучић.Оставите одговор