Вучић: ЕУ тражи Косово, ми не дамо, осим кад дамо за нешто

Председник Србије Александар Вучић гостовао је на "Хепи" телевизији, гдје је говорио о… заправо о свему.

уторак, децембар 5, 2017 / 16:26

Захват је широк: О напретку који је наша земља остварила за време владавине Српске напредне странке, повећаном броју страних инвестиција, нових инвестиција и Владиних пројеката – повољни и јефтини станови прије свега за младе и образоване људе и припаднике војске и полиције, осврнуо се и на политичке противнике…

У студио су потом ушли политички аналитичар и новинар Бошко Јакшић и предсједница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко. Дијелом је ово требало да да утисак отворености за све ставове, али и да Вучић изледа Српскије, што је у друштву Бисеркове лак задатак.

Бисерко је констатовала да се избор "сједења на двије столице" смањује и да ће доћи тренутак када ће Србија морати да бира између ЕУ и Русије. Такође, према њеном мишљењу, косовско питање ће морати неминовно да се ријеши што прије.

– Балкан поново постаје кључни полигон за велике силе. Ми јесмо мали, али имамо своју земљи и овде живимо ми, а не они. На рационалан начин можемо да говоримо о томе шта је наша политика. Србија се налази на свом европском путу. Чуваћемо тадиционално пријатељство са Русијом. Када је реч о разговорима са Приштином, даћу све од себе да се преговори окончају у разумном року, али не по цену нарушавања наших елементарних националних интереса. Видећемо шта је то што највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо. Или да изгубимо подједнако и ми и Албанци. Донећу ваљану одлуку макар то био крај моје политичке каријере. Ми Срби волимо да имамо митске пројекције о прошлости и будућности, али ће свакао дати своје мишљење о томе шта је најрационалније био је Вучићев одговор.

Вучић је рекао да би Србија могла да доспије до пуноправног чланства у ЕУ већ 2023, а не би искључио могућност да то буде и 2022. године, уколико се ријеше односи са Приштином, ако то за Европску унију буде "услов свих услова" за наше напредовање ка ЕУ. Вучић је убацио у јавни простор и до сада табу тему признавања Косова, под условом да се нешто за то добије.

– У оваквим условима политичке поларизације и постојања мултиполарног света не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у УН, осим договора са Србијом у којем она мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена.

На питање Соње Бисерко шта је то "нешто", Вучић је рекао да не жели о томе да говори сада, већ ће то учинити у марту или априлу. Искористио је прилику да након меке, покаже и "тврду страну", у којој подвикне и остави утисак "борбе непрестане".

– А што се тиче оних који мисле да је довољно да притиснете Србију и да кажете — ви морате да прихватите све, зато што је интерес јужног крила НАТО-а… Ја вам кажем да ме баш брига чији је то интерес. То није интерес Србије.Оставите одговор