ВСТС прогласио седмицу цјењкања за правду

У свим првостепеним и другостепеним судовима у БиХ од данас до 26. маја, на иницијативу Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, биће одржане седмице судске нагодбе током којих странке на бржи и економичнији начин могу ријешити своје спорове.

понедељак, мај 15, 2023 / 10:16

Судови у овом периоду имају обавезу да закажу рочишта у што већем броју предмета у којима постоји могућност склапања судске нагодбе, те да се странке подстакну на рјешавање предмета на овај начин, саопштено је из ВСТС-а.

Судска нагодба је начин рјешавања судског спора који подразумијева међусобни договор странака и нуди могућности бржег рјешавања, нарочито у предметима који се односе на наплату комуналних и сличних услуга мале вриједности, радне спорове, исплату дугова и наплату новчаних потраживања, накнаду штете, подјелу ствари и некретнина у заједничком власништву, уређење међа, материјална давања.

Закључена судска нагодба има исту правну снагу као и судска пресуда, а странке и суд су поштеђени дуготрајног вођења судског поступка, прибављања и извођења доказа, евентуалног другостепеног поступка, дуготрајног поступка намирења, те се избјегавају бројни додатни трошкови редовног судског поступка.

Интензивнија примјена овог института значајно би растеретила рад правосудних институција, док би за странке у судском поступку то истовремено значило мање трошкове, али и бржи приступ грађана и пословних субјеката правди.

Из ВСТС-а БиХ наглашавају да странке судску нагодбу могу склопити и независно о периоду одржавања седмица судске нагодбе.

ВСТС БиХ од 2016. године, у сарадњи са свим првостепеним и другостепеним судовима у БиХ, организује седмице судске нагодбе с циљем промовисања судске нагодбе као мирног, бржег и економичнијег начина рјешавања спорова.Оставите одговор