Вријеме за устајање и слободу

Страсти су се слегле, па да се похвалимо: Удружење грађана Фронтал представило је прво белетристичко штампано издање у својој продукцији.

четвртак, јул 7, 2011 / 11:31

Нову књигу Дани(ј)ела Симића, писца и уредника портала Фронтал.РС, по имену "Условна Слобода", чини збирка приповједака, која је на конкурсу Министарства просвјете и кулутуре у 2009. години, од стране стручне комисије означена као дјело које заслужује да буде објављено и помогнуто средствима буџетских корисника.

Због издавача који је примио ова средства, а није био спреман на експеримент, у смислу да је повукао из штампарије та средства и одбија платити штампу дјела на коју се обавезао уговором са министарством просвјте и културе Републике Српске, УГ Фронтал је издало ово дјело у сопственој продукцији, што би се рекло – о свом трошку. За средства које је додијелило министарство, штампаће се друго издање у класичном облику књиге. А министарству упућујемо апел да испита случај и скине одговорност за ненамјенско трошење буџетског новца са аутора пројекта.

Ово издање је вјероватно прво књижевно дјело које је објављено у формату дневних новина. Све приповјетке су "преломљене" као текстови, илустроване фотографијама, подијељене наднасловима, поднасловима, глосама. На промоцији, која је опослена у бањолучком Дому омладине, нешто се више говорило о форми издања, а мање о садржају. Симић је истакао да је изазов умјетничко дјело у форми која ће можда сутра завршити тако што ће неко њиме опрати прозор или завити јаја кад их буде продавао на пијаци.

У разговору са присутном публиком, чули су се и занимљиви коментари да је ово право рјешење за људе којима је досадно да у ве-цеу читају новине, а гризе их савјест ако приликом "тог чина" читају класичну књижевност. Било је и оних који су били више заинтересовани за садржај, но аутор је тај дио оставио на суд онима који прочитају дјело, сматрајући да је неумјесно да он сам говори о ономе што је написао.

Главно питање, да ли нешто престаје бити умјетност, ако је упаковано као роба широке потрошње, биће неутралисана након што крајем године буде издата Условна слобода, која ће бити у класичном облику књиге. Приликом првог издања бринуо се и о томе да неко не поднесе пријаву за лажни маркетинг, гдје битну улогу има само један мали знак.

"Условна Слобода" у тиражу од 5.000 примјерака, налази се на свим продајним мјестима штампе у Републици Српској, и може се купити по симболичној цијени од 1,90 КМ. То је била изричита жеља аутора, Дани(ј)ела Симића, који се од почетка свог књижевног рада залаже за нововијековно унапеђење књижевности и њене што веће демократизације у друштву у којем живи и дјелује. На овај начин, многи неће бити у прилици да се правдају како би "радо читали, али књиге су скупе".

Мултимедијално књижевно вече

Промоција у Дому омладине није била типична за књижевно вече. Осим што је публика могла видјети шта се од остатака из збирке може практично урадити као облик сценске опреме, на видео биму се могао видјети процес штампе, паковање, превоз издања аутопутем до Бање Луке и доста сличних детаља. Изостала је је ријеч књижевне струке и науке, пошто је Дејан Милиновић, асистент на Филолошком факултету у Бањој Луци и преводилац прве Симићеве књиге на енглески језик, у последњи час био спријечен да говори о овом дјелу.

Ипак, као гост је био присутан новинар БН телевизије Небојша Вукановић, који је из Требиња у Бању Луку стигао упркос штрајку радника аеродрома у Српској. Овакве шале и присуство човјека који је осуђен условно, а да нико не може објаснити због чега, није говорило много о књизи, већ о ситуацији у којој и због које она настаје. Небојша није зборио дуго, али без мало политике се није могло.

Подсјећање на Радована

Ово је друга књига Дани(ј)ела Симића и такође је ријеч о збирци приповједака. Прва збирка, по имену "Интервју са Радованом Караџићем", промовисана је 02.12.2006. године на свим продајним мјестима у Српској у тиражу од 1.050 клонова. Након само седам дана доживјела је и друго издање, које је, као и прво, штампано у тиражу од 1.000 примјерака.

Године 2008. године, у августу мјесецу, збирка је доживјела треће издање за тржиште Србије и то у тиражу од 20.000 примјерака, чиме је постала први озбиљан извозни артикал из Републике Српске из области културе, који се пробио у Србију, а Дани(ј)ел Симић убједљиво најтиражнији писац са простора Српске од њеног оснивања.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор