Влада РС позвала Савет безбjедности да одбије Инцкове намере

Влада Републике Српске позвала је Савjет безбjедности УН да одбије настојања високог представника у БиХ Валентина Инцка и других, усмjерена на подривање Дејтонског споразума и кршење људских, грађанских и политичких права која су грађанима БиХ гарантована тим споразумом. Влада Републике Српске је у извјештају који је упутила СБ изразила оштро противљење Инцковим тврдњама у извјештају […]

понедељак, мај 9, 2011 / 10:42

Влада Републике Српске позвала је Савjет безбjедности УН да одбије настојања високог представника у БиХ Валентина Инцка и других, усмjерена на подривање Дејтонског споразума и кршење људских, грађанских и политичких права која су грађанима БиХ гарантована тим споразумом.

Влада Републике Српске је у извјештају који је упутила СБ изразила оштро противљење Инцковим тврдњама у извјештају о БиХ у коме руководство РС оптужује за антидејтонске активности, а који ће високи представник поднијети ове седмице у Њујорку.

Влада Српске оцјењује да је циљ Инцковог извјештаја да обмане СБ у погледу релевантних чињеница и права. Влада указује да владавина аутократским одлукама супротним Дејтонском споразуму и међународном праву, и више од десет година Инцкове континуиране злоупотребе овлашћења, озбиљно дестабилизује БиХ и не може се толерисати.

Влада Српске у потпуности подржава Дејтонски споразум, укључујући Устав БиХ, опредељена је за владавину права и поштовања људских права, наводи се у писму и наводи да су ова начела, као и одговорност коју има према својим грађанима приморала Владу да заштити Српске и њене грађане од незаконитих поступака високог представника, који учестало крши Дејтонски споразум, владавину права и људска права.

Владин извјештај је одговор на извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка, који ће он поднијети СБ и саставни дио писма који је поднио и предсједник Српске Милорад Додик.

Наводи се да испитивање поступака високог представника, укључујући и тражење мишљења грађана и институција које утичу на њихов живот није кршење Дејтонског споразума, већ битно поштивање демократских и људских права заштићених Дејтонским споразумом.

У владином извјештају, објављеном на сајту владе, констатује се да је настојање високог представника да угуши дебату о правној ваљаности и политичкој пожељности његових одлука, укључујући и претњу санкцијама, сама по себи супротна Дејтонском споразуму.

"Настојање високог представника да путем одлука сузбије дискусију и критику његове владавине, укључујући и закључке Народне скупштине РС од 13. априла и одлуку одржавању реферндума, у потпуности је супротно Дејтонском споразуму", сматрају у влади и додају да референдум на којем се тражи мишљење грађана представља основни инструмент демократске владавине.

Тврдња високог представника да предстојећи референдум представља кршење Дејтонског споразума је нетачна и очигледно служи личним интересима, каже се у владином извјештају.

У извjештају о БиХ, које ће на сjедници СБ поднijети oве седмице Валенитн Инцко, посебно поглавље се односи на Српску у којој се она и њено руководство оцјењује као неко ко спроводи антидејтонске активности и да дестабилизују БиХ.Оставите одговор