Влада РС: Не можемо одређивати цијену пшенице

Влада Републике Српске прихватила је информацију о жетви пшенице, очекиваним приносима, откупној цијени и подршци пољопривредним произвођачима. Влада Републике Српске и ресорно министарство дали су значајну подршку произвођачима пшенице у Српској, мјерама одгођеног плаћања регресираног минералног ђубрива и дизел горива за прољећну сјетву, а финансијска подршка до жетве износила је 100 КМ по хектару. Обезбјеђивањем […]

петак, јул 19, 2013 / 09:41

Влада Републике Српске прихватила је информацију о жетви пшенице, очекиваним приносима, откупној цијени и подршци пољопривредним произвођачима.

Влада Републике Српске и ресорно министарство дали су значајну подршку произвођачима пшенице у Српској, мјерама одгођеног плаћања регресираног минералног ђубрива и дизел горива за прољећну сјетву, а финансијска подршка до жетве износила је 100 КМ по хектару.

Обезбјеђивањем средстава за увођење стимулације од 0,04 КМ по килограму произведене и продате количине меркантилне пшенице стандардног квалитета рода 2013. године, обезбијеђена је додатна подршка у износу од 160 до 240 КМ по кектару, зависно од приноса.

Пољопривредници: Или 38 фенинга за пшеницу, или протести

Овим се укупан подстицај за производњу пшенице у производној 2012/13. години у Републици Српској креће од 240 до 340 КМ по хектару, зависно до оствареног приноса.

"Ако упоредимо ове подстицаје са подстицајима за производњу пшенице у Србији, који износе око 215 КМ по хектару, можемо закључити да је ове године домаћим произвођачима обезбијеђена значајна подршка Министарства и Владе Републике Српске", саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.
Осим тога, како се наводи, донесена је одлука којом се уводи дугорочнији партнерски пословни однос између произвођача сировина, откупљивача и прерађивачких капацитета и промета.

Уведена је нова линија зајмова Инвестиционо-развојне банке Републике Српске за пољопривреду и прерађивачку индустрију.

Средства из ове линије зајмова могу користити правна лица и предузетници из области млинско-пекарске индустрије који се баве откупом и прерадом домаћих житарица, са каматном стопом од четири одсто. Услов да се добије зајам је да се откупи пшеница од домаћих произвођача.

"Протеклих дана у јавности се објављују информације о потреби утврђивања цијене пшенице од стране Владе Републике Српске и Министарства пољопривреде, а која би била обавезујућа за откупљиваче пшенице у Српској. Откупну цијену пшенице диктира тржиште", наводи се у сапштењу.

У саопштењу се истиче да је Министарство организовало састанак са представницима пољопривредних произвођача, млинско-пекарске индустрије, Привредне коморе, Министарства трговине и туризма, на којем је закључено да се произвођачи и прерађивачи договоре око откупне цијене пшенице.

"Влада и Министарство не могу да утичу на формирање откупне цијене и не могу никога да присиле да купи домаћу пшеницу", наводи се у саопштењу.Оставите одговор