Витезови округлих столова

Уколико се у теби појави жеља да и ти мало солиш памет народу, на избору имаш само двије могућности: да формираш политичку странку или невладину организацију. Истина, политичких странака је далеко мање. Но, да би формирао странку, потребно ти је читавих пет стотина истомишљеника, што твоју мисију чини скоро немогућом у нашим околностима и с […]

четвртак, децембар 3, 2009 / 05:51

Уколико се у теби појави жеља да и ти мало солиш памет народу, на избору имаш само двије могућности: да формираш политичку странку или невладину организацију.

Истина, политичких странака је далеко мање. Но, да би формирао странку, потребно ти је читавих пет стотина истомишљеника, што твоју мисију чини скоро немогућом у нашим околностима и с обзиром на наше менталитете.

И зато буди прагматичан мудроња… споји угодно са корисним, те оснуј невладину организацију.

Јер ти је за њено формирање довољно још само двоје укућана, под условом да нисте у фази бракоразводне парнице, оставинске расправе или сличног поступка.

Одмах пошто ваше тројство буде благословљено у надлежном регистру и чим се домогнеш жељеног „пројекта", тиме стичеш и сва права која припадају витезовима округлих столова, пословођама разноразних „радионица" и „воркшопова", трибунима безбројних трибина…

На свим тим скуповима одлучно се супротстављај свему што може да угрози интересе макар једног од твоја три члана. Јер, човјек је наше највеће благо.

Истина, то благо повремено треба и шицнути прутом, како би се вратило на прави пут, али управо то и јесте сврха постојања твоје невладине организације.

Зато немилосрдно канџијај по свему што се не влада по правилима европског пута, без обзира што се истовремено залажеш и за сузбијање насиља. Ту си у великој предности над политичким странкама које могу бити и санкционисане. За разлику од њих, тебе као невладину организацију нико неће, нити може позвати на било какву одговорност.

Иступај у јавности са твојим анкетама, па макар сазданим само на мишљењу твог трочланог чланства. Јер свака роба има свога купца, и јер нећеш бити једини који трочланим консензусом производи нонсен(зу)се…

Oрганизуј свакодневне скупове, па макар и на једну те исту тему. Познато је да квантитет може да произведе и квалитет, а згодно је и за правдање трошкова и дневница.

Никада не падај у национални транс. Напротив – енергично се залажи за транснационалне приступе.

И нека те не брине нагли пораст свих могућих невладиних организација. Гдје чељад није бијесна, ни кућа није тијесна, а док је пројеката биће и подварака…

Уколико си испунио све набројане захјеве и услове, онда си једним ударцем убио двије муве – постао си не само успјешан "невладин фактор", већ је и твоје свакодневно дреждање у медијима отворило и врата за твоје политичке ангажмане и аранжмане.

А све ово постижеш са само три истомишљеника, без досадног чланства, без кампања и крампања, без визуре и цензуре…

Будућност је и даље у невладином сектору. Има се свега, има се с чим…

А и с ким.Оставите одговор