Више хиљада људи побјегло са југа Судана

КАРТУМ – Тринаест особа је погинуло у најновијем таласу насиља на југу Судана између ривалских етничких група који су приморали 34.000 људи да напусте своје домове, саопштили су данас званичници. Најновији сукоби избили су уторак у области Мволо, прецизирао је гувернер Џозеф Бакасоро. Гувернери двије сусједне државе у којима је дошло до сукоба покушавају да […]

четвртак, април 7, 2011 / 12:59

КАРТУМ – Тринаест особа је погинуло у најновијем таласу насиља на југу Судана између ривалских етничких група који су приморали 34.000 људи да напусте своје домове, саопштили су данас званичници.

Најновији сукоби избили су уторак у области Мволо, прецизирао је гувернер Џозеф Бакасоро.

Гувернери двије сусједне државе у којима је дошло до сукоба покушавају да реше ову ситуацију успостављањем заједничних неутралних снага како би се ситуација вратила у нормалу, казао је Бакасоро.

Са своје стране, Уједињене Нације и друге хуманитарне агенције послале су лијекове, храну и друге основне артикле за размјештене у овим сукобима.

Сукоби који су избили први пут половином фебруара између етничких група Динка Аутот и Бели су потпуно одвојени од устанка и сукоба у области горњег Нила, у нафтно богатом југу Судана, у којима је погинуло више стотина људи међу којима и бројни цивили, подсјећа АФП.

Иако у области горњег Нила није скоро било сукоба тензије су и даље велике.

Према извјештају УН објављеном раније ове седмице, од јануара мјесеца расељено је укупно 80.000 из ове регије.

Јужни Судан треба да добије потпуну независност 9. јула након што су јужњаци на референдуму у јануару мјесецу готово једногласно изгласали независност.Оставите одговор