Велимир Бланић као Мистер Бин

Када неко покуша да обради лик који је тако нераскидиво везан за творца (овдје Рована Еткинсона), прва асоцијација је подозрење. Међутим, Велимир Бланић је изведбом апсолутно оправдао ниво смјелости да се у такав пројекат уђе. У четвртак 11.02.2010. године, у бањолучком градском позоришту Јазавац је по први пут приказана релативно необична представа Мистер Бин, а […]

субота, фебруар 20, 2010 / 18:19

Када неко покуша да обради лик који је тако нераскидиво везан за творца (овдје Рована Еткинсона), прва асоцијација је подозрење. Међутим, Велимир Бланић је изведбом апсолутно оправдао ниво смјелости да се у такав пројекат уђе.

У четвртак 11.02.2010. године, у бањолучком градском позоришту Јазавац је по први пут приказана релативно необична представа Мистер Бин, а публика ће имати прилике да је види и 25.02.2010.

У питању је стандардно извлачење од небриге државе и непостојања културних ауторитета код куће, старим добрим рецептом по којој је Black Adder већ еволуирао у Црног Грују. О небризи заједнице, довољно говори што је продукцијски врло скромну представу, Јазавац радио у копродукцији са Удружењем драмских умјетника Српске. Хоће ли, стога, Велимир Бланић и Владимир Ђорђевић лик Рована Еткинскона сублимирати у нешто као господин Грах (или Пасуљ), остаје да се види.
Разговарао: Жељко Свитлица
Како сте ви задовољни реакцијама?
Презадовољан сам реакцијама јер смо остварили оно што смо планирали.
Од представе се очекивало да служи у сврху смијеха и забаве. Што је и остварено. Видим да се и по граду пуно прича о представи. Па су карте увелико у продаји, за представу која је планирана 25. овог мјесеца.
Да ли је наша публика толико суревњива према домаћим производима, да јој се мора помагати увозним медијским иконама као што је Мр. Бин?
Ееее. Моја намјера за ову представу није потекла из другог разлога, осим тог што физички личим на глумца Рована Еткинскона, па сам хтио да видим како ће то да испадне.

Режисер Владимир Ђорђевић и ја смо приступили томе крајње озбиљно, не из неких комерцијалних разлога и мислим да смо успјели с обзиром на реакције публике.

Ко је писао сценарио?
Сценарио смо писали Владимир и ја. То је уствари представа од 11 слика, од којих је 6 слика преузето од "правог Мистер Бина", а остале сцене смо направили на основу нашег избора. Дакле сценаристички рад је нека комбинација Владимира и мене.
Пошто сте ангажовани као предавач на Академији умјетности у БЛ, како се осјећате приликом излета у мејнстрим ове врсте?
Да, педагошким радом се бавим од 2006. године. Јесам предавач, али сам по професији, и прије свега, глумац. Ако не бих одржавао "форму" као глумац, мислим да не бих могао ни да о томе адекватно предајем
Какви су даљи планови, како за представу, тако и за вас лично? Хоће ли бити пројеката сличне врсте и у будућности?

Ништа конкретно не могу да кажем. Ова представа је "жива" представа. Ми ћемо непрестано радити на њој, тако да ће стално бити нових сцена, које ћемо временом убацивати. Баш захваљујући "Бину", немам времена за нове пројекте.Оставите одговор