Велики одзив – ипак побједа Ахмадинеџада

ТЕХЕРАН – Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад освојио је највећи број гласова на предсједничким изборима, рекли су изборни званичници, након што је пребројано 78 одсто гласачких листића. Из Централне изборне комисије је саопштено да је Ахмадинеџад освојио је 65 одсто гласова, а његов главни ривал Мир Хосеин Моусави 32 одсто. Министарство унутрашњих послова Ирана саопштило је […]

субота, јун 13, 2009 / 10:43

ТЕХЕРАН – Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад освојио је највећи број гласова на предсједничким изборима, рекли су изборни званичници, након што је пребројано 78 одсто гласачких листића.

Из Централне изборне комисије је саопштено да је Ахмадинеџад освојио је 65 одсто гласова, а његов главни ривал Мир Хосеин Моусави 32 одсто.

Министарство унутрашњих послова Ирана саопштило је да је одзив био 80 одсто, највећи у историји државе. Иако су биралишта првобитно требала бити отворена до 18.00 часова по локалном времену, због великог одзива гласање је продужено до 22.00 часа.

Моусави тврди да је побиједио Ахмадинеџада, као и да је на изборима било неправилности.

Он је појаснио да на бирачким мјестима није било довољно листића и да неким људима није омогућено гласање, али се суздржао од употребе термина изборне преваре.

За сада није познато да ли ће Моусави остати при својим оптужбама и уложити службени приговор, а тешко је и предвидјети каква ће бити реакција Моусавијевих присталица.

Полиција је забранила било каква окупљања прије објављивања службених резултата и појачала мјере безбједности у иранској пријестоници.

О томе да ли је било неправилности, односно ко ће бити нови предсједник, на крају одлучује врховни вођа ајатолах Али Камнеи. Ирански Устав допушта највише два предсједничка мандата.

Предсједник има велика овлаштења, али под строгим надзором врховног вјерског вође, ајатолаха. Ова именица значи "Божје знамење", и највиша је вјерска титула код шиитских муслимана.Оставите одговор