Велика масонска ложа у БиХ

БИЈЕЉИНА – Прије три године званично је основана и по законским прописима регистрована Велика ложа БиХ и тако је послије 60 година поново успостављена масонска организација у БиХ. Велика ложа БиХ има и своју wеб страну, али и свој масонски храм у који могу да уђу само строго пробрани чланови. Локација храма такође се држи […]

понедељак, август 17, 2009 / 09:49

БИЈЕЉИНА – Прије три године званично је основана и по законским прописима регистрована Велика ложа БиХ и тако је послије 60 година поново успостављена масонска организација у БиХ.

Велика ложа БиХ има и своју wеб страну, али и свој масонски храм у који могу да уђу само строго пробрани чланови. Локација храма такође се држи у најстрожој тајности.

Прије десет година "слободни зидари" су се вратили у БиХ и то захваљујући Великој ложи Аустрије. У томе је много помогла и масонска организација из Словеније.

Занимљиво је да су у БиХ дјеловале три масонске ложе – бошњачка, српска и хрватска, а прије три године ујединиле су се у јединствену Велику ложу БиХ. На њеном челу је Велики мајстор. Његов идентитет се чува у тајности.

Према неким неслужбеним причама, ријеч је о 50-годишњем доктору који је професор на два медицинска факултета у БиХ. Велики мајстор пристаје да одговара на питања новинара, али путем мејла, потпуно у складу с правилима "слободних зидара" – дакле, анонимно.

"Велика ложа БиХ регистровано је удружење грађана са подручја цијеле БиХ, из свих регија и свих националности и дјелујемо по предратном кључу 4:3:2 и то на територији цијеле државе.

Поштујемо законе земље, ширимо толеранцију не само ријечима него и дјелима. Дјелујемо и хуманитарно, а један од циљева нам је духовна изградња сваког слободног зидара", порука је Великог мајстора.Оставите одговор