Вехабије надомак Теслића

Хасо Реџић, који је повезан са припадницима вехабијског покрета, као и лица са тузланског подручја и нека лица афроазијског поријекла купују имања у српским селима Подјезера, Језера и Козила на рубу теслићке општине према Федерацији БиХ, тврде мјештани тих села. Реџић је већ купио неколико имања. Наводни купци долазе у наша села возилима страних регистарских […]

среда, мај 25, 2011 / 11:06

Хасо Реџић, који је повезан са припадницима вехабијског покрета, као и лица са тузланског подручја и нека лица афроазијског поријекла купују имања у српским селима Подјезера, Језера и Козила на рубу теслићке општине према Федерацији БиХ, тврде мјештани тих села.

Реџић је већ купио неколико имања. Наводни купци долазе у наша села возилима страних регистарских ознака. На наша питања одакле и зашто долазе углавном одговарају са "Боље вам је да не знате" – прича један од мјештана Подјезера који због страха за своју безбједност не жели да му објавимо име.

Мјештанин који се представио само презименом Црновчић каже да су људи изложени притисцима да се иселе, поготово они на рубним подручјима у брдима изнад Подјезера.

– Са околних брда се често чују пуцњи посебно из некада српских села Језера, Козила, са Мањачких њива, Палашнице. Не знамо шта се збива, али кажу да се врши масовна обука вехабија – каже Црновчић.

Његов комшија, који живи близу тих локација, каже да су пуцњи и застрашивања учестали послије убиства Осаме бин Ладена.

– Људи су преплашени и не смију да говоре јер се боје одмазде, а нема ко ни да их заштити, јер се овом проблему не придаје значај – истиче наш саговорник.

Један од мјештана Подјезера каже да му је лице афроазијског поријекла одјевено као вехабија долазило на кућни праг под изговором да тражи одбјеглог ловачког пса, у шта сумња, јер је разлог посјете вјероватно извиђање терена.

– Дјеца су се страшно уплашила и сада их морам водити кроз шуму до стајалишта аутобуса којим иду до школе у Блатници – рекао је он.

Да вехабије у селу Козила, које је прије рата припадало Теслићу, а дејтонском линијом остало у Федерацији БиХ, врше војничку обуку, тврди још један од мјештана Подјезера.

Ни он није желио да му објавимо име, али истиче да је отишао да пеца до мјеста одакле су се у посљедње вријеме чули рафали и пуцњава.

– На око 1.500 метара од некадашње школе на локацији Ступница Долина нашао сам грудобран од камена и повелику хрпу чаура од аутоматске пушке – каже тај мјештанин.

Лоши услови живота у овом планинском селу и необновљене куће разлог су слабог повратка становништва у Подјезера, а сада послије сазнања да се у околним селима Козила и Језера налазе вехабије, о повратку на ово подручје нико и не размишља.

Полиција

Срби са подручја теслићке општине надају се да ће надлежни полицијски органи предузети одговарајуће мјере да заштите повратнике, њихову безбједност и имовину.

У Подјезера кажу да често наврате полицајци из Зенице, који врше контролу на овом терену.

– Полиција се понаша коректно, али о пуцњима у брдима ништа не знају јер им нико не пријављује – кажу мјештани.

Извор: Глас СрпскеОставите одговор