Вечерње прогнозирају антидејтонске резолуције из Скупштине ЕУ

У Европском парламенту се, пред обиљежавање 20 година од потписивања Дејтонског споразума припрема више резолуција, у којима се углавном настоји да се садржај "Дејтона" ублажи у корист унитарне БиХ и да се смање надлежности Републике Српске, а најактивнији у тој акцији су Хрвати, пишу "Вечерње новости". Свака од осам посланичких група у Европском парламенту, како […]

петак, децембар 11, 2015 / 11:57

У Европском парламенту се, пред обиљежавање 20 година од потписивања Дејтонског споразума припрема више резолуција, у којима се углавном настоји да се садржај "Дејтона" ублажи у корист унитарне БиХ и да се смање надлежности Републике Српске, а најактивнији у тој акцији су Хрвати, пишу "Вечерње новости".

Свака од осам посланичких група у Европском парламенту, како се наводи, пише своју верзију резолуције, дотјерује посљедње детаље у параграфима, да би се са коначним верзијама у уторак или сриједу на Спољнополитичком одбору усагласиле у једном, заједничком документу.

Тај заједнички документ ће као јединствена резолуција бити понуђен посланицима на дефинитивно усвајање.

Српску страну заступа само "Европа нација и слобода", која припрема резолуцију у којој тражи пуну примјену Дејтонског споразума, онаквог какав је донио мир у БиХ. Приликом израде ове резолуције нарочито су активна била двојица Аустријанаца – Георг Мајер и Харалд Вилимски из Слободарске партије Аустрије.

"Остале земље се у овом тренутку углавном баве питањем тероризма, тако да им је Дејтон далеко од приоритета. Хрвати, међутим, због својих интереса у региону ужурбано раде на текстовима у којима по различитим посланичким групама дају свој акценат", открива извор овог листа и напомиње да је у том смислу велики заговорник хрватски посланик Андреј Пленковић.Оставите одговор