Ваздушни јастук у сигурносном појасу

Нова генерација модела Форд Мондео, биће опремљена ваздушним јастуцима у сигурносним појасевима на задњим сједиштима. Мондео ће бити први европски модел Форда, који ће користити овај тип ваздушних јастука. Овакве ваздушне јастуке у појасевима, користи и актуелна генерација модела Форд Експлорер. Предност овог рјешења јесте у томе, што комбинује карактеристике конвенционалног појаса и ваздушног јастука. […]

субота, јун 30, 2012 / 08:26

Нова генерација модела Форд Мондео, биће опремљена ваздушним јастуцима у сигурносним појасевима на задњим сједиштима. Мондео ће бити први европски модел Форда, који ће користити овај тип ваздушних јастука.

Овакве ваздушне јастуке у појасевима, користи и актуелна генерација модела Форд Експлорер.

Предност овог рјешења јесте у томе, што комбинује карактеристике конвенционалног појаса и ваздушног јастука. Систем ће приликом фронталног судара, штитити грудни кош, врат и главу путника на задњим сједиштима. Значајно ће бити смањен ризик од повреда код дјеце и старијих особа. Приликом тестирања, преко 90 % испитаних изјавило је да је појас удобан и пријатан као и конвенционални.

У случају фронталног или бочног судара, ваздушни јастук ће се надувати, чиме ће се знатно повећати његов волумен, али и површина. Тиме се притисак на јединицу површине смањује, што утиче на смањење ризик од повреда грудног коша, врата или главе. За надувавање појаса задужен је гасни резервоар испод сједишта, у којем се налази компримовани гас. За потпуно пуњење ваздушног јастука у појасу, потребно је 40 милисекудни.

Подсјетимо да је Форд први пут сигурносни појас уградио у свој аутомобил далеке 1955. године, па ће уградња сигурносног појаса на надувавање бити реализована 55 година касније (2010. године). Од 1993. године, већина Фордових модела опремљена је са паром ваздушних јастука.Оставите одговор