Урађено прво пресађивање панкреаса у свијету

Екипа лекара из универзитетске болнице у Пизи саопштила је данас да је успијешно извела прву трансплантацију панкреаса у свијету, и то уз помоћ робота и на пацијенту који болује од дијабетеса. Лекари су навели да таква интервенција „отвора нове перспективе лијечења дијабетичара” јер је „мало инвазивна” и смањује пост-оперативне компликације. „На тај начин биће окончана […]

среда, новембар 3, 2010 / 19:28

Екипа лекара из универзитетске болнице у Пизи саопштила је данас да је успијешно извела прву трансплантацију панкреаса у свијету, и то уз помоћ робота и на пацијенту који болује од дијабетеса.

Лекари су навели да таква интервенција „отвора нове перспективе лијечења дијабетичара” јер је „мало инвазивна” и смањује пост-оперативне компликације.

„На тај начин биће окончана вишедеценијска дилема да ли да се пресађује панкреас због веома инвазивног карактера операције, када се изводи на традиционални начин”, навели су qекари.

У помоћ роботске технике, хирурзи су успjели да изведу пресађивање правећи рез од само седам центиметара.

Трансплантација је урађена 27. септембра, а пацијент је жена од 43 године, која од 24. године болује од дијабетеса типа А и већ јој је пресађен један бубрег. Она је напустила болницу 30. октобра, а интервенција је трајала три сата.

У болници у Пизи је у јулу ове године изведена прва роботска трансплантација бубрега у Европи.Оставите одговор