УНРС: Без слободе ријечи нема ни демократије

Удружење новинара Републике Српске честита колегама и цјелокупној јавности Дан слободе медија, коју ове године дочекујемо уз веће изазове него прошле, али уз свијест да без функционалне и уређене медијске сцене, не може бити ни разговора о демократском друштву.

среда, мај 3, 2023 / 13:28

Саопштење УНРС, укључујући и оригинални увод, преносимо у цјелости:

Уколико смо демократско друштво, а Уставом смо засновани на тим принципима, слобода говора и слобода штампе, кључне су за исправно функционисање тако уређеног друштва. Без јавности рада власти и државних установа, нема правилног опредјељења на изборима. Самим тим нема ни демократије, те контроле три полуге власти (законодавне, судске и извршне) од стране друштва у цјелини.

Новинари и новинарство дијеле судбину других друштвених полуга и заједница у Српској, што новинаре чини мотивисаним да стварају услове за опште промјене на боље. УНРС ће у тој борби наставити да даје свој допринос и буде координациони и корективни фактор. Како између новинарске и других друштвених заједница, тако и између новинара међусобно.

Два најбитнија питања која тренутно муче новинарску заједницу у односу са државом, јесу измјене кривичног законика у области увреде и клевете, односно њихова криминализација; те најављени закон о регулисању рада невладиних организација финансираних из иностранства за пропагандну дјелатност.

Ова два законска рјешења, најављена од стране носилаца скупштинске већине, од којих је један већ и усвојен у форми нацрта у Народној скупштини Републике Српске, кључна су за опште услове живота и рада новинара у Српској. Због тога УНРС посвећује велику пажњу развоју прилика на овом пољу, те сматрамо да је предвиђена динамика и распоред јавних расправа неодговарајући за овако важно питање.

УНРС ће организовањем својих догађаја на ову тему, покушати да компензује недостатак пажње у јавности, како би сви могући негативни и позитивни аспекти оваквих законских рјешења, прије свега криминализације клевете, били освијетљени и размотрени од стране што већег броја заинтересованих појединаца и група.

УНРС је става да су постојала далеко хитнија и битнија законска рјешења за новинарску заједницу, прије свега Закон о медијима. У условима када је судство је сасвим неспремно и често неоспособљено да суди спорове са медијима и по постојећим законима, мишљења смо да законске измјене у области криминализације клевете и увреде преузете без јасног циља и пријеке потребе; те их у овом облику не можемо подржати.Оставите одговор