Умро чешки редитељ Отакар Вавра

Легенда ческе кинематографије, редитељ, сценариста и педагог Отакар Вавра, међу чијим студентима су били Милош Форман, Јиржи Менцл и Емир Кустурица, преминуо је у Прагу у 100. години, јавили су страни медији. Током каријере, започете 30-их година прошлог вијека, Вавра је режирао више од 50 филмова, међу којима су најпознатији "Златна краљица" с којим је […]

петак, септембар 16, 2011 / 22:05

Легенда ческе кинематографије, редитељ, сценариста и педагог Отакар Вавра, међу чијим студентима су били Милош Форман, Јиржи Менцл и Емир Кустурица, преминуо је у Прагу у 100. години, јавили су страни медији.

Током каријере, започете 30-их година прошлог вијека, Вавра је режирао више од 50 филмова, међу којима су најпознатији "Златна краљица" с којим је 1965. освојио главну награду на фестивалу у Сан Себастијану и "Романса за корнет" из 1967.

Током 50-их година помогао је у оснивању прашке филмске школе ФАМУ на којој је водио катедру за режију.

Декан ФАМУ Павел Јех казао је за Вавру да је "један од најистакнутијих личности у историји чешке кинематографије и професор најзначајније чешке филмске генерације".

Критичари су, пак, Ваври замјерали да се прилагођавао сваком режиму. Снимао је филмове прије Другог свјетског рата и за вријеме комунизма, као и послије "плишане револуције" 1989, па чак и у вријеме њемачке окупације током које је снимио 12 остварења.

Кустурица је љетос свом професору уручио награду за животно дјело и допринос свјетском филму, која му је додијељена на фестивалу Кустендорф у Дрвенграду.Оставите одговор