УКЦ: Станић добро зна да се тај завој не користи

Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске саопштио је да се редовно и уравнотежено снабдијева завојним и санитетским материјалом, те најавио тужбу против члана Одбора за здравство СДС-а Слободана Станића због тврдњи да се на појединим клиникама користи завојни материјал стар и више од 50 година. Из УКЦ-а су поручили да су такве тврдње тенденциозне с […]

понедељак, октобар 19, 2015 / 10:47

Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске саопштио је да се редовно и уравнотежено снабдијева завојним и санитетским материјалом, те најавио тужбу против члана Одбора за здравство СДС-а Слободана Станића због тврдњи да се на појединим клиникама користи завојни материјал стар и више од 50 година.

Из УКЦ-а су поручили да су такве тврдње тенденциозне с циљем омаловажавања и узнемиравања јавности.

“Потпуно је несхватљиво да професионалац медицинске струке, хирург по основном звању, без обзира на страначку припадност, може изнијети тврдњу да запослени здравствени радници било чиме доводе безбједност пацијената у питање”, наведено је у саопштењу.

Из највеће здравствене установе у Српској објашњавају да је већ дуже вријеме у УКЦ-у на снази упуство којим је особље задужено да се, уколико се појави санитетски материјал који је неисправно пакован, оштећен или истеклог рока, он користи искључиво и само у гипсаонама и у сврху чишћења.

Такав материјал, наводе из УКЦ-а, никако се не може користити у сврху збрињавања пацијената. “Напомињемо да унутар УКЦ-а раде људи са огромним искуством, који ни лично не би дозволили употребу лошег санитетског материјала, нити је пословодство УКЦ-а икад апеловало да се користи непогодан материјал”, истичу у саопштењу.

Из УКЦ-а Републике Српске напомињу да је досадашње снабдијевање санитетским материјалом у посљедње четири године спровођено посредством Републичког фонда здравственог осигурања, а координатори за санитетски материјал су љекари Зоран Алексић и Милан Симатовић.

“Јасно је видљиво да је Станић могао изнијети и отирач за чишћење пода на телевизију и рећи да се користи као санитетски материјал. Очигледно је да је намјера Станића скупљање јефтиних политичких поена, омаловажавање здравствених професионалаца и установа и потпуно неосновано узнемиравање јавности”, истичу из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Члан Одбора за здравство СДС-а Слободан Станић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да су га љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске прије неколико седмица обавијестили да је на појединим клиникама, на локацији хирургије, несташица завојног материјала, те да се користе вата и завоји стари више од 50 година.Оставите одговор