Уганда: Мини сукње се забрањују антипорнографским законом

Власти Уганде ће предложити забрану ношења одјевних предмета изнад кољена како би заштитила женска права, а "Закон против порнографије" би поред одијевања обухватио и цензуру филмова, као и контролисану употребу интернета.

недеља, април 7, 2013 / 16:26

Ове мјере које ће у разматрање узети влада Уганде како би заштитила женска права, довела би до тога да би жене које у јавности носе сукње изнад колена могле бити ухапшене и осуђене на затворску казну.

Аналитичари који су имали увид у приједлог закона кажу да би то ову земљу поново вратило у времена диктатора Идија Амина, који је декретом забранио кратке сукње, а владин закон би обухватио и забрањивање и цензурисање многих филмова и теклевизијских серија које нису у складу са њим.Ове мјере би такође обухватиле и лично коришћење интернета, који ће бити пажљиво надгледан од стране владиних службеника.

Један од министара у влади је ове планове објаснио као "заштиту женских права и да ће бити забрањено било какво непристојно облачење, а нарочито излагање интимних дијелова тијела који изазивају еротску жељу".

"Све што је изнад кољена је забрањено, ако жена буде носила мини сукњу биће ухапшена", додао је он.

Закон против порнографије тврди да је дошло до повећања порнографског материјала у масовним медијима у Уганди и свакодневног присуства "нагог плеса" у индустрји забаве. Свако ко буде проглашен кривим за помагање порнографије суочиће се са казном од 10 милиона шилинга (око 2.500 енглеских фунти) или 10 година затвора.

"Звијезде попут Бијонсе и Мадоне биће протјеране са телевизије" саопштио је министар Симон Локодо, бивши католички свештеник и најватренији заговорник овог закона.

"Све што има имало опсцени карактер попут секси изгледа биће забрањено. Интимни дијелови тијела не могу се јавно приказивати, осим на приватном мјесту и између супружника", додао је Локодо.

Локодо је изразио увјерење да ће закон бити врло брзо усвојен, али према неким вијестима из дневних листова у Уганди, неки од чланова парламента су изразили бојазан да би тај закон могао да угрози уставом зајамчене слободе. Они се такође боје да би неки традиционални обичаји у Уганди могли бити проглашени порнографским, иако су укоријењени у свакодневном животу становника Уганде већ деценијама.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор