Убиј, закољи, да… новинар не постоји!

Због ограничених новинарских ресурса, сами нисмо били у прилици да направимо планирани интервју са госпођом Наташом Кандић. Но, редакција Фронтал.РС има осјећај као да ипак треба нешто рећи на задату тему. Пише: Радован Ковачевић Прије пар дана, Бања Лука је угостила Наташу Кандић, иначе директорицу организације са називом "Фонд за хуманитарно право", а у главни […]

уторак, март 30, 2010 / 20:38

Због ограничених новинарских ресурса, сами нисмо били у прилици да направимо планирани интервју са госпођом Наташом Кандић. Но, редакција Фронтал.РС има осјећај као да ипак треба нешто рећи на задату тему.

Пише: Радован Ковачевић
Прије пар дана, Бања Лука је угостила Наташу Кандић, иначе директорицу организације са називом "Фонд за хуманитарно право", а у главни град Српске је дошла као гост – предавач на Политичкој академији, под покровитељством фондације Фридрих Еберт.
Обзиром да је у питању особа која је, између осталог, била гост Хашима Тачија и косовске скупштине на „церемонији“ незаконитог проглашења косовске независности, било је за очекивати и проблеме око протокола.
Минут ћутања за новинарство
Прије него је госпођа Кандић и дала изјаву, новинар агенције Срна је позвао „српске новинаре да минутом ћутања одају почаст српским жртвама“, алудирајући при том да организација коју води госпођа Кандић нема једнак третман према свим жртвама, односно да се српским жртвама и не бави.
Послије конференције, у неформалном разговору присутних новинара, Мишо Видовић, иначе дописник Федералне телевизије, констатовао је да новинари не би требали износити своје мишљење, већ само професионално обавјештавати јавност. Очито испровоциран (!?), Радован Јовић, новинар листа Фокус, покушао је физички насрнути на Видовића. Срећом, остале колеге су остале прибране и успјеле су спријечити физички обрачун.
Свима је јасно да је, у најмању руку смијешно, да о професионализму и новинарским кодексима говори неко ко долази из медијске куће која има политички програм, која зна како треба уредити државу, фудбалску репрезентацију… Али, да ли је песница аргумент!?
Очито је да господин Јовић има проблем са живцима, али и са основном културом. Пошто су га колеге успјеле спријечити да физички насрне на (опет колегу) Видовића, он се послужио оним што би му као новинару, требало бити прво и једино оружје – реторичком вјештином. У његовом случају, то изгледа овако: „Пустите ме да закољем овог усташу“!!!
Кафанска свађа или „лов“ на неподобне!?
Уређивачки колегијум "Фокуса" оцијенио је да је инцидент био "кафанска свађа" и да је "намјерно исконструисан и исполитизован с циљем стварања осјећаја животне угрожености новинара ФТВ и покушај дискредитовања листа".
Колегијум је саопштио да је разматрао изјаву о јучерашњем инциденту Јовића и Видовића, те након тврдњи Јовића које је дао полицијским органима – да су пријетње биле обостране, оцијенио да инцидент, али и сви догађаји послије њега представљају најгрубљи насртај на уређивачку политику дневног листа "Фокус".
Колега Видовић у изјави за Фронтал.РС није желио коментарисати саопштење „Фокуса“, пошто, како каже, све што је имао рећи је рекао у изјави полицији, али је нагласио како сматра да је овај напад директна посљедица кампање коју премијер Српске, Милорад Додик, већ дуже вријеме води против ФТВ.
У реакцији „Удружења БХ новинари“ и „Линије за помоћ новинарима“ стоји сљедеће: „Запрепашћени смо бруталношћу с којом се новинар Радован Јовић обрушио на свог колегу по професији, као и рјечником који је користио, а који смо досад могли слушати само од највећих криминалаца и злочинаца. Када један новинар пријети другом да ће га ‘заклати’, то није само криминални чин, већ представља потпуни суноврат новинарства у овој земљи“.
Бранислав Божић, предсједник Удружења новинара РС, у изјави за Фронтал.РС каже да „новинари свакако тешко живе, и у економском и у сваком другом смислу, па је стога ортодоксна глупост да се у овом веома тешком тренутку за медије и новинаре, новинари међусобно свађају. Глупост је то што је Јовић урадио, али је глупост и то да Видовић некоме говори како треба он да ради и да се понаша“, закључује Божић.
Обзиром да је лично Предсједник владе РС, Милорад Додик, колеги Видовићу пожелио „висок притисак“, али и да му „стане срце“ (погледати видео), неуки би могли закључити да се нападом на Видовића могу стећи и својеврсни бенефити. Жеља и активно дјеловање у правцу који ће омогућити да то тако не буде, основни је мотив овог написа.
Да то није тако, требао би нам саопштити, опет лично, господин Додик; али и објаснити да је недавно наступило само прољеће, а не и сезона „лова“ на неподобне.
У супротном, неподобним можда постане и Радован. Свеједно је л’ Јовић, ил’ Ковачевић.


Оставите одговор