У Русији траже да се Михалков повуче из трке за Оскара

Нови филм руског редитеља Никите Михалкова "Цитадела" изабран је као кандидат Русије за америчку награду Оскар за најбољи страни филм, што је изазвало бројне критике на рачун режисера блиског режиму. Избор Михалковљевог филма, који су критичари лоше оцијенили а биоскопска публика игнорисала, критиковао је Владимир Мењшов, шеф филмске комисије која је то остварење одредила за […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 15:06

Нови филм руског редитеља Никите Михалкова "Цитадела" изабран је као кандидат Русије за америчку награду Оскар за најбољи страни филм, што је изазвало бројне критике на рачун режисера блиског режиму.

Избор Михалковљевог филма, који су критичари лоше оцијенили а биоскопска публика игнорисала, критиковао је Владимир Мењшов, шеф филмске комисије која је то остварење одредила за претендента на Оскара.

"Позвао сам Михалкова да повуче свој филм, чекам одговор", рекао је Мењшов новинарима у Москви.

"Чак и ако игноришемо чињеницу да се публици и критици није допао филм, ‘Цитадела’ је дио серије филмова. Како неко ко не зна контекст цијеле серије може да разуме филм?".

"Цитадела" је највећи промашај ове године на руским благајнама. Други дио саге "Варљиво сунце" зарадио је свега милион и по долара у Русији а коштао је 45 милиона долара.

Михалков има рок до 1. октобра да одустане од кандидатуре.

Почетком седмице, већина чланова комитета изабрала је "Цитаделу" за руског кандидата, чему се оштро противио Мењшов.

Мењшов, добитник Оскара 1981. за филм "Москва сузама не вјерује",рекао је да су конкуренти филму "Цитадела" били филмови "Фауст" Александра Сокурова – овогодишњи добитник Златног лава у Венецији, и филм "Јелена" Андреја Звјагинцева, награђен специјалном наградом жирија у Кану.

"’Цитаделу’ је критика негативно оцијенила, није приказан нигде у иностранству и, што је најважније, гледаност тог филма у Русији је била катастрофално слаба", навео је Мењшов.

Пет од осам чланова комисије гласало је за Михалковљев филм "Цитадела" – други дио патриотске приче о Другом свјетском рату у којој Михалков тумачи главну улогу. Први дио је био филм "Егзодус".

Према оцјени Мењшова, "комисија није састављена на најбољи начин и међу њеним члановима има људи који су попустили". "Све зависи од личне моћи Михалкова", додао је он у изјави агенцији Интерфакс.

Михалков, чији је филм "Варљиво сунце" 1994. награђен Оскаром за најбољи страни филм, последњих година је у средишту бројних контроверзи у Русији. Међу њима су споран реизбор на чело Удружења писаца, изјава за које његови противници тврде да су мегаломанске, као и због привилегија које повремено добија због блискости с’ властима, наводи "Франс прес".0 КОМЕНТАРА

  1. оскара не добија најбољи, већ најподеснији филм. Шаљеш онога за кога мислиш да ће добро проћ код амера (који нипочему нису релевантни као венециај или кан, јер имају неке своеј критеријуме) а како немаш, онда шаљеш нешто што мислиш да те предстваља у најбољем свјетлу

Оставите одговор