У освит избора, ЕУ захтијева од 17 технолошких компанија повећање цензуре

Европска комисија саопштила је да је затражила информације у складу са Законом о дигиталним услугама ЕУ /ДСА/ од 17 технолошких компанија које сматра веома великим онлајн платформама и претраживачима.

четвртак, јануар 18, 2024 / 14:25

У саопштењу се наводи да су захтјеви послати "Алиекспресу", "Амазон стору", "Епл апстору", "Букингу", "Мета Фејсбуку", "Инстаграму", "Алфабет Гугл серчу", "Гугл плеју", "Гугл мапсу", "Гугл шопингу", "Мајкрософт Линкедину", "Бингу", "Пинтересу" "Снепчету", "Токтоку" "Јутјубу" и "Заланду".

ЕУ је затражила од ових компанија да до 9. фебруара доставе више информација о мјерама које су предузеле да би истраживачима омогућиле приступ подацима који би могли бити релевантни за предстојеће изборе у ЕУ и за националне изборе, као и за борбу против нелегалног садржаја и робе која се продаје на интернету.

ДСА је ступио на снагу у новембру прошле године, а према новим прописима веома велике онлајн платформе и претраживачи морају да уложе више напора у борби против нелегалног садржаја и ризика по јавну безбједност.

Комисија је покренула прву истрагу у оквиру ДСА у децембру 2023. године против компаније за друштвене медије "Икс" због сумње да је прекршила своје обавезе.Оставите одговор