Турска не жели привилеговано партнерство са ЕУ

ПАРИЗ – Шеф турског преговарачког тима за улазак у Европску унију одбио је данас "привилеговано партнерство" које су тој земљи понудили француски предсједник Никола Саркози и њемачки канцелар Ангела Меркел, као алтернативу за пуно чланство. „Турска ће бити пуноправна чланица ЕУ или уопште неће бити у партнерству са њом", изјавио је Егемен Багис у интервјуу […]

петак, јун 12, 2009 / 15:42

ПАРИЗ – Шеф турског преговарачког тима за улазак у Европску унију одбио је данас "привилеговано партнерство" које су тој земљи понудили француски предсједник Никола Саркози и њемачки канцелар Ангела Меркел, као алтернативу за пуно чланство.

„Турска ће бити пуноправна чланица ЕУ или уопште неће бити у партнерству са њом", изјавио је Егемен Багис у интервјуу који објављује лист „Монд" у поподневном издању.

„Овај статус ‘привилегованог партнерства’ нема никакву правну основу", објаснио је, додајући да је Турска „већ у Европи", са пет милиона становника који живе на територији ЕУ.

Саркози и Мекрелова су током кампање за европске изборе 7. јуна поновили своје неслагање са уласком Турске у ЕУ, иако су преговори са овом земљом отворени 2005. године.

Ови преговори су у међувремену запали у ћорсокакак, због окупације дела Кипра, чланице ЕУ, од стране турских трупа, као и због успоравања реформи унутар земље.

„Опоцизија, која ради на опструкцији, успорава Турску. Када још европски лидери обесхрабрују јавно мнијење, то не помаже", рекао је турски преговарач.Оставите одговор