Турска мијења амбасадора у Аустрији

Турска ће промиjенити свог амбасадора у Аустрији Кадрија Ечвета Течана који је изјавама, крајем прошле године, довео до захлађења односа двijе земље, а додатно су погоршани ове године турским ветом на именовање Урсуле Пласник на место генералног секретара ОЕБС-а. Званична Анкара потврдила је да ће Течана замијенити Ајша Сезгин, али дипломатски кругови у Турској, како […]

недеља, јул 24, 2011 / 20:22

Турска ће промиjенити свог амбасадора у Аустрији Кадрија Ечвета Течана који је изјавама, крајем прошле године, довео до захлађења односа двijе земље, а додатно су погоршани ове године турским ветом на именовање Урсуле Пласник на место генералног секретара ОЕБС-а.

Званична Анкара потврдила је да ће Течана замијенити Ајша Сезгин, али дипломатски кругови у Турској, како преноси АПА, то објашњавају дијелом већих промјена у дипломатској мрежи. Укупно ће око 20 дипломата бити замијењено.

Течан је прошле године критиком на рачун интеграционе политике аустријске владе изазвао бурне реакције званичног Беча, а и поред захијтева Аустрије да се врати у земљу, Турска је оставила свог дипломату.

У интервјуу аустријској штампи Течан је рекао да је аустријска влада неуспјешна када је реч о политици интеграције странаца и додао да се Аустријанци за стране културе интересују само током одмора.

Будућа амбасадорка Турске у Аустрији Ајша Сезгин била је задужена за европску политику у Министарству спољних послова своје земље и важи за највише рангирану жену у бирократском апарату Турске.

Током каријере службовала је и у Ираку и била амабсадор Турске у Словенији.

Сезгин (53) је у једном интервјуу прошле године изразила увјерење да ће Турска постати чланица ЕУ прије него што она буде пензионисана.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор