Трећа предизборка: СДП-ова Домовина друге генерације

Готово ван фокуса домаћих медија води се битка за гласове Бошњака у Српској, који носе неколико посланичких мјеста у НСРС.

четвртак, март 15, 2018 / 10:02

Пише Младен Боројевић

На изборима у Српској до сада је око 50.000 гласова припадало странкама са центром у Федерацији. То је на изборима 2010. и 2014. тим странкама донијело по 5 мандата у НСРС.

Са око 55.000 гласова 2006. имали су чак 8 посланика (СзБиХ 4, СДА 3, СДП 1). У зависности од распореда снага у ФБиХ, преливали су се и гласови у Српској. Тако је 2010. СДП био јачи (освојили мјесто потпредсједника и 3 мандата), док је 2014. коалиција коју је предводила СДА освојила 5 мандата (један припао СББ, а један поклоњен ХСП).

Жестоки удари на СДА у ФБиХ и излазак мноштва појединаца из те странке, утицали су и на то да одбори те странке у Српској доживе турбуленције. Физички обрачуни у Сребреници, излазак посланика Недима Чивића и дијела одбора у Зворнику који је кренуо за њим, неки су од упадљивијих догађаја тог процеса.

Адмир Чавка, посланик СББ, поручивао је да неће дозволити да неко преузме име коалиција Домовина и искористи за своје страначке интересе. Након састанка крајем фебруара, постало је јасно да се нека врста сличне коалиције, у којој ће СДП замијенити стожерну улогу коју је имала СДА. Међутим, чини се да се та коалиција неће звати Домовина, већ (про)европска коалиција. Њено обзнањивање би се требало десити до краја ове седмице.

Ко би се могао наћи у тој коалицији? На састанку са СДП су били представници Независне босанскохерцеговачке листе, Савеза за бољу будућност, Наше странке, Демократске фронте, Странке за БиХ, Комунистичке партије, Независног блока, Брчанског демократског покрета, Савеза за нову политику, Привредног народног покрета БиХ, Партије социјалне правде, Хрватске странке БиХ… Мање више су ту маргиналне или локалне странке, осим фракција СДА и дјелимично СББ, који се одавно није одмјерио на изборима без СДА. Са становишта мултиетничности занимљиво је да је ту и маргинална странка Зорана Мастила (Савез за нову политику).

СДП такође уноси српску црту у коалицију, са Драшком Аћимовићем, који је напрасно напустио амбасадорско мјесто у Бриселу, те убрзо бива октроисан за вођу СДП у Српској. Уз најаве те странке да ће имати кандидата за чланове Предсједништва сва три народа, скоро је па извјесно да ће у Српској кандидат бити Аћимовић. Оно што се није пуно говорило јесте да ће СДП за циљ поставити да након избора имају оба потпредсједничка мјеста у Српској – и бошњачко и хрватско.

Према тврдњама неких медија, састанак Никшића и Додика у Бањој Луци значио је усаглашавање рада ових партија, по којим ће СДП имати кандидата за предсједништво, који би требао да одвуче дио гласова Бошњака који би можда отишли Младену Иванићу.

Подјела бошњачког бирачког тијела могла би да смањи број посланика бошњачких странака, са 5 на 4, што одговара странци са највише гласова. Уколико се то и не деси, али коалиција СДП превагне, уз освојено неко потпредсједничко мјесто, више су него легитиман представник за улазак у власт и неко министарско мјесто. Уз "проевроспки” аплауз из иностранства.

– Информације које имам, а сад колико су релевантне и тачне, кажу да ће проевропски блок у сваком случају бити дио власти, без обзира на то да ли на изборима побиједила опозиција или садашња позиција. Информације кажу да су направљени одређени договори на релацији између СДП-а и владајуће структуре, односно и са Савезом за промјене, каже Потпредсједник НБЛ-а Јусуф Арифагић.

Биће занимљиво видјети колику снагу има уздрмана СДА, а какву трећи битан фактор у овој причи, бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић, који је посвађан са СДА, али је тражио "пробосанско јединство” и био близак НБЛ, која је била на састанку који је поменут на почетку текста.

Да ли ће Дураковић бити трећи кандидат за (пот)предсједника Српске, као што је најавио, или се убацити у коалицију? И за кога ради Фата Орловић, која је прозивала Рамиза Салкића да ју је наговарао на продају земље на којој је направљена црква…1 КОМЕНТАР

Оставите одговор