Тирк: Све земље Балкана за десет година у ЕУ

Словеначки предсједник Данило Тирк изјавио је да ће за десет година све земље Балкана бити чланице Европске уније и нагласио да је европска перспектива Србије ојачана после хапшења последњег хашког бегунца. Тирк је рекао да ће „Србија касније ове године добити статус кандидата за члана ЕУ и можда датум почетка преговора о приступању. Он је […]

петак, јул 22, 2011 / 14:22

Словеначки предсједник Данило Тирк изјавио је да ће за десет година све земље Балкана бити чланице Европске уније и нагласио да је европска перспектива Србије ојачана после хапшења последњег хашког бегунца.

Тирк је рекао да ће „Србија касније ове године добити статус кандидата за члана ЕУ и можда датум почетка преговора о приступању.

Он је оценио да је перспектива Србије за чланство у ЕУ је ојачана хапшењем последњег хашког бегунца Горана Хаџића, изјавио је он у интервјуу агенцији АП.

Слованачки званичник је истакао да је добро што је стратешки правац региона јасно дефинисан и да Европа не може оставити „црну рупу усред своје територије”.

„Наравно, има тешкоћа, али знамо куда треба и куда иде читав регион. Знам да постоји знатан замор од ширења, али нема смисла да имамо црну рупу усред Европе ,” рекао је Тирк у интервјуу који је дао после недавног обраћања Генералној скупштини УН.

Предсједник Словеније, која је постала чланица ЕУ и НАТО 2004. године, оценио је да је позив Хрватској, да буде друга земља ЕУ која ће се придружити ЕУ 2013- „велики успјех.„

Он је подсетио да је Црна Гора добила статус кандидата у децембру. Улазак Црне Горе у ЕУ очекује се 2015. или 2016. године, навео је АП.

„Босна има унутрашње проблеме, али ако сви око ње уђу у ЕУ то ће неминовно имати позитиван утицај и на БИХ. Исто важи и за Македонију,” додао је Тирк.

По његовим речима, грађани Словеније данас имају најбољи животни стандард на Балкану и треба да славе двадесет година независности.

Он сматра да је Словенија у протеклом периоду „постигла велики успјех,„ будући да су квалитет живота и општи ниво просперитета знатно побољшани а да се земља афирмисала на међународном плану.

Ипак многи Словенци су због посљедица финансијске кризе из 2008.године разочарани политиком владе, додао је Тирк.Оставите одговор