Тилва Рош у трци за европског Оскара међу откровењима

Дебитантски филм Николе Лежаића "Тилва рош", ушао је међу пет номинованих за "европског оскара" – награду Европске академије за филм у категорији "Европско откриће 2011. године". Како саопштава Европска академија, конкуренти нашем филму су: белгијско-холандски „ Кисеоник“ Ханса Ван Нуфела, два аустријска филма „Дисање“ Карла Марковича и „Микаел“ Маркуса Шлинцера, као и дански филм „ […]

среда, октобар 12, 2011 / 08:49

Дебитантски филм Николе Лежаића "Тилва рош", ушао је међу пет номинованих за "европског оскара" – награду Европске академије за филм у категорији "Европско откриће 2011. године".

Како саопштава Европска академија, конкуренти нашем филму су: белгијско-холандски „ Кисеоник“ Ханса Ван Нуфела, два аустријска филма „Дисање“ Карла Марковича и „Микаел“ Маркуса Шлинцера, као и дански филм „ Ништа тако лоше“ Микела Мунса-Фалса. Лежаићев филм има јаку конкуренцију, али без обзира на коначни резултат, ово је већ довољно велика ствар за српски филм, јер се одавно није догодило да дебитантски филм из Србије освоји номинацију.

Одлуку о номинованима у категорији „Европско откриће 2011. године“, донио је комисијски одбор ЕФА на челу са предсједником Ивом Мармионом, као и чланови Међународне федерације филмских критичара – Фипресци из Данске, Португала, Мађарске, Француске и Турске. Свих пет номинованих филмова, биће већ данас дистрибуирано на адресе свих 2.500 чланова Европске академије за филм, који ће већином својих гласова донијети и финалну одлуку о побједнику.

Свечана церемонија додјела овогодишњих „европских оскара“ – сататуета ЕФА, заказана је за 3. децембар у Берлину, у којем је и сједиште Европске академије за филм.Оставите одговор