Teсла је херој, али Гугл се угледао на Едисона

Лери Пејџ, један од оснивача Гугла рекао је да му је Никола Тесла био узор, али да је баш због тог одлучио да не слиједи примјер великог научника.

среда, јануар 17, 2018 / 08:32

Пејџ се присјећа да је, када је имао 12 година, читао биографију Николе Тесле, и плакао.

"Јер, тај генијалан човјек који је осмислио скоро све на тему електричне струје што користимо данас, умро је у сиромаштву окружен голубовима. Искористили су га сви који су могли да га искористе, јер је размишљао искључиво о науци, а не и о бизнису. Тесла је веома тужна прича", мисли он.

Оснивач интернет гиганта и једне од најмоћнијих свјетских компанија мисли да је Тесла могао да постигне много више тога да је имао више ресурса.

"А имао је и тешкоће са комерцијализацијом ствари које је правио. Вјероватно више него што је требало. Мислим да је то била добра лекција. Нисам хтио само да изумим ствари, хтио сам и да учиним свијет бољим, а да би се успјело у томе, мораш учинити више него само да правиш иновације", исповиједио се Лери Пејџ, о чему више можете прочитати у књизи "Како Гугл размишља, ради и обликује наше животе", аутора Стивена Левија.

Лери Пејџ наводи да је након читања биографије српског научника одлучио да никада не дозволи да прође као он. А Тесла је, као што знамо, умро сиромашан у соби њујоршког хотела.

"Када смо правили Гугл, водила ме је жеља да помогнем цијелом свијету, али сам истовремено био веома опрезан и од првог дана размишљао како ће та фирма да зарађује новац и остварује профит, а не само да помаже људима бесплатно. Никола Тесла је мој херој, али реалност је да у пракси треба бити Едисон", објаснио је Лери Пејџ.

(Мондо)Оставите одговор