Терапијска заједница у Бастасима прима и овиснике који немају новца

У оквиру реализације пројекта "Терапијска заједница за социјално угрожене зависнике", који финансирају Фондација за социјално укључивање у БиХ и град Бањалука, психосоцијални третман одвикавања у Бастасима код Бањалуке моћи ће да прођу и они зависници о дрогама који немају новца да сами плате трошкове боравка у терапијској заједници. Технички оператер у терапијској заједници "Викторија" у […]

петак, октобар 7, 2011 / 12:04

У оквиру реализације пројекта "Терапијска заједница за социјално угрожене зависнике", који финансирају Фондација за социјално укључивање у БиХ и град Бањалука, психосоцијални третман одвикавања у Бастасима код Бањалуке моћи ће да прођу и они зависници о дрогама који немају новца да сами плате трошкове боравка у терапијској заједници.

Технички оператер у терапијској заједници "Викторија" у Бастасима Иван Клашнић апеловао је на све младе који користе дроге, посебно на њихове породице да се најприје јаве на сос телефон 051 467 462 и 051 43 43 00 на који могу добити и бесплатан савјет о лијечењу зависности и информацију о томе како се пријавити за програм потпуно бесплатне терапије.

"Новац је често био препрека за породице зависника да се одлуче за ову врсту третмана. Захваљујући донаторима пројекта `Терапијска заједница за социјално угрожене зависнике` двогодишња радно-окупациона терапија са психосоцијалним третманом доступна је и онима са мање новца", рекао је Клашнић Срни.

Он је нагласио да су терапију у Бастасима од 2003. године прошла 64 младића, од којих и данас 57 успјешно апстинира, а да од 2007. године нема ниједног штићеника који се вратио наркотичким пороцима.

Према његовим ријечима, у терапијској заједници "Викторија" у Бастасима тренутно се лијечи 15 штићеника, терапија траје двије године, а за трошкове исхране, односно куповину намирница које се не производе на пољопривредној економији заједнице у којој су смјештени штићеници и хигијенског прибора мјесечно се плаћа 350 КМ.

Клашнић је посебно апеловао да родитељи који сумњају да се њихово дијете дрогира или знају да је већ зависник да назову сос телефон и разговарају са терапеутима, а да се по потреби може урадити и тестирање на присуство наркотика.

"Момци којима треба лијечење од зависности не могу сами успјети у томе, неопходна им је прије свега подршка породице, а онда смо ту ми у терапијској заједници са тимом психолога, љекара, социјалних радника, и колега који су и сами прошли програм Човјек да учинимо све да им помогнемо", рекао је Клашнић.Оставите одговор