Тамна страна мјесеца је најбољим омотом у историји дискографије

"Тамна страна мјесеца" ("Dark Side Of The Moon") групе Пинк Флоyд проглашен је најбољим омотом у историји дискографије, а уједно је и један од најпродаванијих албума свих времена. Слика на црној подлози са зраком бијеле светлости коју призма дели у спектар дугиних боја победила је у анкети британског музичког портала "МјузикРидар". Победнички омот осмислила је […]

четвртак, мај 19, 2011 / 20:53

"Тамна страна мјесеца" ("Dark Side Of The Moon") групе Пинк Флоyд проглашен је најбољим омотом у историји дискографије, а уједно је и један од најпродаванијих албума свих времена.

Слика на црној подлози са зраком бијеле светлости коју призма дели у спектар дугиних боја победила је у анкети британског музичког портала "МјузикРидар".

Победнички омот осмислила је дизајнерска група "Хипгносис", која је радила и на другим албумима бенда Пинк Флојд, а препознатљиви су по томе што нису уопште користили слова.

На другом месту је омот албума "Неврмајнд" групе Нирвана, на којем је слика дјетета које под водом плива за новчаницом закаченом на удицу.

Трећи је омот албума "Сгт. Пепер’с Лонли Хартс Клаб Бенд" легендарних "Битлса" на којем је колаж славних ликова окупљених око чланова групе.

"Лондон Колинг" групе Клеш, на чијем омоту је фотограф Пени Смит овековечила Пола Симона док разбија бас гитару је на четвртом месту.

Међу пет најбољих је и омот дебитантског албума групе Рејџ Агенст д Машин.
У најбољих десет омота налазе се и "Намбер Оф д Бист" групе Ајрон Мејдна, Вајт Албум ливерпулске четворке Битлс, Анноун Плежрс групе Џој Дивижн, Ин д Корт Оф д Кримсон Кинг, лондонских рокера Кинг Кримсон и још један омот групе Пинк Флојд за албум "Анималс".

"Тамна страна мјесеца" је доказ да је једноставна и трајна слика ‘чаробна формула’ када је у питању уметност креирања омота албума, посебно када је на албуму таква музика која је вечна. Ово треба да буде и подсетник да су омоти некада били много више од обичне сличице на неком од сервиса за продају албума", изјавио је уредник "МјузикРидар" портала Вил Гровс.

Посетиоцима овог портала су на располагању били омоти албума од раних шездесетих до данас.Оставите одговор