СЗО: Сасвим нова бактерија која раније није виђена

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да је сој ешерихије коли који је одговоран за смртоносну заразу у Европи сасвим нова бактерија која никада раније није виђена. СЗО је навела да су прелиминарна генетска испитивања показала да је тај сој мутант двије различите бактерије ешерихије коли и да поседује леталне гене, чиме се може објаснити […]

четвртак, јун 2, 2011 / 20:17

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да је сој ешерихије коли који је одговоран за смртоносну заразу у Европи сасвим нова бактерија која никада раније није виђена.

СЗО је навела да су прелиминарна генетска испитивања показала да је тај сој мутант двије различите бактерије ешерихије коли и да поседује леталне гене, чиме се може објаснити због чега је зараза у Европи тако широких размера и опасна, пренјела је агенција АП.

Стручњак СЗО за исправност хране Хилде Крусе је изјавила да је „то јединствен сој који никада раније није изолован код пацијената”, додајући да посједује „различите карактеристике које га чине заразнијим и токсичнијим”.

До сада је тај мутирани сој ешерихије коли усмртио 17 особа у Њемачкој и једну у Шведској. Регистровано је више од 1.500 заражених, укључујући 470 особа код којих се јавио риједак поремећај функције бубрега.

Британска Агенција за здравствену заштиту саопштила је данас да је откривено седморо заражених смртоносном бактеријом ешерихије коли, од којих су троје Британци који су се недавно вратили из Њемачке, док је четворо Њемачког држављанства.Оставите одговор