СЗО: Не користите антибиотике против нове бактерије

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је јуче да особе које добију ентерохеморагичну ешерихије коли, због које је 18 особа умрло у ЕУ, од којих 17 у Њемачкој, не узимају антибиотике. СЗО наводи да нису ефикасни ни лекови против дијареје. Епидемиолог из СЗО-а Андреа Елис изјавио је да пацијент треба да се обрати за медицинску помоћ […]

субота, јун 4, 2011 / 08:55

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је јуче да особе које добију ентерохеморагичну ешерихије коли, због које је 18 особа умрло у ЕУ, од којих 17 у Њемачкој, не узимају антибиотике.

СЗО наводи да нису ефикасни ни лекови против дијареје.

Епидемиолог из СЗО-а Андреа Елис изјавио је да пацијент треба да се обрати за медицинску помоћ ако има симптоме болести и да лекари могу да препишу антибиотике или лекове против дијареје у зависности од случаја.

СЗО нема активну улогу у борби против епидемије болести, од које је оболело 17.000 људи, претежно у Њемачкој.

Бактерија ешерихије коли заправо је нови сој ове бактерије који до сада није виђен. Овај облик има разне карактеристике због којих је отровнији и токсичнији од стотине сојева ешерихије коли које људи природно носе у организму.

До сада је од ентерохеморагичне ешерихије коли (ЕХЕЦ) и тешке форме праћене хемолитичко-уремијским синдромом (ХУС), обољело преко 1.700 људи, а умрло је 18. Од тога 17 је умрло у Њемачкој где се болест појавила, а једна у Шведској, и то особа која је допутовала из Њемачке.

Ова бактерија, за разлику од претходних епидемија заразе ешерихијом коли које више нападају децу, највише напада одрасле и то углавном жене.Оставите одговор