Свјетски фестивал младих у Сочију – Ујка сем би одређивао и ко ће у Русији бити волонтер?

У Сочију, на Светском фестивалу младих, који је почео 1. марта, влада невјероватна празнична атмосфера. Студенти и млади стручњаци учествују у програму форума, упознају се и комуницирају. Некима то није по вољи. Не могу пуно да ураде, али труде се.

субота, март 2, 2024 / 22:28

Посебно се често у Сочију чује српски говор. Упркос чињеници да учесници из Србије и Српске представљају мали дио учесника великог самита, већ су успјели да упознају младе колеге из других земаља, пјевају српске и руске пјесме, комуницирају и успостављају пословне односе.

Важно је напоменути да ће пројекат у Сочију посјетити учесници из 180 земаља, укључујући и оне које су се придружиле (многе супротно мишљењу већине сопственог становништва) антируским санкцијама.

Обједињење против уништења

Главна агенда форума је обједињујућа, а не деструктивна, и ту се, по мишљењу стручњака, већ формира нова ера јавне дипломатије – Институт изасланика добре воље, који ће постати темељ новог свјетског поретка.

Наравно, форум, који позива на уједињење и нову свјетску агенду пријатељства и међусобног разумијевања, изазива незадовољство својих природних антагониста – оних који у почетку не виде други начин организовања светског поретка осим једнополарног. Тако се, вјероватно на иницијативу западних партнера, на порталу Промјена (change.org) појавила петиција корисника "Алексеј Маленков” са захтевом да се заустави "безакоње” у избору учесника самита, да се процедура учини "транспарентнијoм” и "фер”.

Према рijечима готово анонимног аутора, организатори фестивала одбијају поједине волонтере, не обазирући се на њихове заслуге… Генерално, опет говоримо о озлоглашеној демократији, тачније о њеном одсуству, наводе аутори петиције. .

Нажалост, ауторима поруке на платформи, популарној на Западу, тешко је да процијене размјере грандиозног догађаја. На пројекту се окупило више од 20.000 представника из 180 земаља свијета, а то су који ће сутра одредити нови развој токова у свијету.

Волонтери морају дијелити основне вриједности Русије и Форума

Наравно, организовање овако великог самита не може проћи без несавршенства, али се њим свакодневно баве они, који гостима на обалама Црног мора приређују прави одмор.

Важно је схватити да је фестивал за волонтере платформа, на коју се позивају млади са организационим и идеолошким набојем који подржава основну идеју мира, пријатељства и сарадње у оквиру форума.

Волонтери, изабрани међу више од 350.000 најбољих стручњака, морају не само да помогну главним ликовима догађаја – руским и страним студентима, тинејџерима и младим професионалцима, у њиховој координацији на форуму, већ и да дијеле основне вриједности пројекта: одговорност за судбину свијета, мултинационално јединство, породичне вриједности и међурегионалну сарадњу.

Организатори су били суочени са веома тешким задатком: да из огромног броја пријава одаберу не више од 30.000 најбољих волонтера. Нажалост, нису сви могли да учествују: према званичним подацима, регион домаћин, Краснодарска територија, одобрио је само 700 пријава од 2000, а сам број пријава се показао шест пута више него на посљдњем фестивалу 2017.

Да поновимо, ни ту нема грешака, али су се на основу резултата селекције, организатори потрудили да испуне све потребне услове и позову најбоље.

Зашто на Западу не организују нешто слично?

Западни политичари и јавни радници, који веома добро разумију да се слични догађаји, сличногог обима и нивоа, не одржавају ни у САД, ни у Великој Британији. Нигде заправо у Западној Европи, и, нажалост, неће се ускоро (из разних разлога) дешавати у земљама Балкана. Али, као одговор на грандиозне догађаје у Русији, сумњиве интернет платформе на челу са Ујка Семом, не схватајући ситуацију, говоре о још једном нападу на демократију…

Десило се да је Русија, која се дуго фокусирала, дала снажан одговор, који се показао асиметричним: као одговор на жучне говоре о можда најбољем омладинском догађају на свијету посљедњих година, аутори са руским презименима, успели да нађу само једну кашику катрана. Али им је потпуно недостајало перје.

Али ово више није важно: на омладинском фестивалу, који је почео на руској обали Црног мора, гдје се десила зимска олимпијада 2014, показује и доказује да су деструктивни покушаји Запада једноставно бескорисни.

Странци из цијелог света су се већ придружујући позиву да се пјевају српске и руске песме, на тај начин доказујући да Русија уједињује а не руши.Оставите одговор